Sjösättning och grekisk påsk på Leros / Launching and Orthodox Easter in Leros

April – Maj/May 2016  Leros

Easter celebration in the ancient castle of Leros

Orthodox Easter celebration in the ancient Pandelio Castle in the end of April

After two weeks of ordinary maintenance work in mostly warm and nice weather Ayfer was launched and tied to her berth in Leros Marina Evros. Friends from Finland spent one week in Lakki (Hotel Artemis – guests onboard is no hit the days before and after getting back into the water). As more and more sailors came back to their boats the social life in the marina got more busy. The highlights during our weeks in Leros were a lunch with Christine Schildt and the Finnish sailors in the marina and the celebration of Orthodox Easter, which dominated the life in Leros for many days.

Ayfer på torra land

Ayfer hade en trevlig vinterplats strax innanför porten till Leros Marina

Vi hade reserverat gott om tid för vårunderhållet på Ayfer, vilket gjorde att vi kunde göra jobben i lugn takt och oftast bara under en del av dagen. Eftersom värmen kom samtidigt som vi i början av april hade vi riktigt skönt medan vi under två veckor bodde ombord på land med trevlig utsikt över den lilla fiskehamnen längst inne i Lakkiviken.

Den som gräver en grop för andra...

Den som gräver en grop för andra…

Fördelen med att inte ha asfalt eller betong under båten är att man kan gräva en grop och på så sätt fälla ut litet mera av centerbordet. Att man får stå ut med medseglares frågor om vi försöker gräva oss till Kina och andra lustigheter hör liksom till saken. En liten handspade för trädgårdsbruk gav en perfekt bredd på vårt dike. Tack vare diket kunde vi i år måla om största delen av centerbordet.

Målningsjobb varje vår

Om vi gör litet målningsjobb varje vår blir arbetet inte övermäktigt

Som vi sagt förr borde aluminiumbåtar inte vara målade, eftersom målning på aluminium har en tendens att förr eller senare (oftast förr) börja bubbla. I år hade vi fått tag på ett set med nylonborstar som visade sig vara effektiva för att ta bort korrosionsprodukter på de platser som skulle målas om.

Det gäller att ta det lugnt på stegen

Det gäller att ta det lugnt på stegen

Trots att vi jobbade i maklig takt hade Nina en dag litet för bråttom och missade ett trappsteg på stegen. Det blev ett ytligt sår som i värmen började infekteras trots antiseptisk behandling. På apoteket slussades hon vidare till akuten på Leros sjukhus, där hon direkt blev omhändertagen och ordinerad en veckas antibiotikakur.

slamkrypare

Ayfer på dockningsvagnen på väg till travelliften

För att kunna ställa båtarna tätare arbetar man på Leros Marina med ett system med både dockningsvagn och travellift. Detta gör lyftet till en rätt omständlig procedur, varför man reserverar 1,5 timme för varje båt. Då vi för ”lyftkillarna” på Leros berättade att man på Svinninge Marina nordost om Stockholm sjösätter en båt var 15:e minut såg de lätt chockade ut och lovprisade den grekiska lugna stressfria arbetstakten. Som båtägare med tretton års erfarenhet av stressen i Svinninge är vi benägna att för en gångs skull hålla med grekerna. Det känns avgjort som att våra flytande hem behandlas med större respekt här nere.

till travellift

Väl inne i travelliften lyfts Ayfer av dockningsvagnen

Fastän sjösättningen i övrigt gick fint blev det ett litet spektakel då vi kommit i bassängen. Då vi startade motorn kom det nämligen bara ut några slurkar glykolblandat vatten från vinterkonserveringen, men inget mer. Först efter två timmars genomgång av hela kylsystemet började kylvattnet cirkulera. Tydligen hade en liten luftbubbla satt sig på något strategiskt ställe i systemet. Något liknande har aldrig hänt oss förr, vare sig med Ayfer eller någon av våra tidigare båtar.

I samband med sjösättningen återinstallerades även vårt dieselelverk, som varit utlyft för reparation under vintern. Döm om vår irritation då man sade att man inte kunnat provköra det i verkstaden, eftersom den digitala styrenheten sitter i båten. Tyvärr vägrar elverket alltjämt att fungera, trots byte av ventiler och spridare samt renovering av topplock. Sällan har så få betalat så mycket för en reparation som gett så litet… Fortsättning följer.

Ayfer vid bryggan i Leros marina

Ayfer vid bryggan i Leros Marina Evros

Några dagar före sjösättningen kom vännerna Irre och Robban från Finland till Leros för att tillbringa en dryg vecka på ön. Nina hade redan på hösten gjort en inventering av hotellen i Lakki och konstaterat att Hotel Artemis förmodligen var det bästa alternativet. Enda kruxet var att personalen inte talar mycket engelska och att rum inte går att boka på nätet. Då vi åkte taxi från flygplatsen på Leros i början av april rekommenderade även taxichauffören Artemishotellet och erbjöd sig hjälpa Nina med bokningen åt våra vänner.

Ayfer utfärd

På utfärd till Xerokamposviken med Irre och Robban

Mestadels hade Irre och Robban sitt eget dagsprogram, varför vi oftast bara åt middag tillsammans. En dag hyrde vi en bil så att vi tillsammans kunde besöka litet flera platser på Leros.

Ayfer Irre o Robban

Irre och Robban i Agia Marina

Ayfer Isidorus

Agios Isidoros

På Leros är vi självförsörjande då det gäller exklusivt havssalt genom att då och då åka till Agios Isidoros i Gournesviken och samla salt i klippskrevorna. Detta fick vi lära oss av Lou-Lou på s/y Froggy som tidigare tillbringat ett par vintrar på Leros.

Ayfer Nina samlar havssalt

Nina samlar havssalt i klippskrevorna vid Agios Isidoros

Ayfer skuggorna

Skuggorna

Ayfer Robban och Irre vid borgen

Robban och Irre vid den gamla borgen i Pandeli

Ayfer väderkvarnarna

Fantastisk utsikt från borgen mot Kyrkön i Pandeliviken med Kalymnos i bakgrunden

Ayfer väderkvarnarna2

De gamla väderkvarnarna nedanför borgen

Under april var det inte många båtar som kom till eller lämnade Leros Marina. Före påsk fick vi ändå besök av Agneta och Runo på s/y Pegasus, med vilka vi tillbringat två vintrar i Finike i Turkiet. Agneta och Runo hade stannat i Finike ytterligare en vinter och var nu på väg till Kreta. Dessa fantastiska seglare har ett otroligt gott humör och sprider glädje omkring sig var de än är!

Ayfer Pegasus lämnar hamnen

Pegasus lämnar hamnen efter stopp i Leros Marina

En inblick i vardagslivet ombord i marinan: Hur tvättar vi våra kläder? I Leros har vi fyra alternativ. 1. Tvättmaskinen ombord Ayfer (vår största lyx!), 2. Tvättstugan i marinan, 3. Handtvätt i båten eller utanför tvättstugan och 4. Lämna in tvätten i Lakki. Ofta tvättar vi för hand och hänger upp tvätten på fördäck, där den torkar på nolltid då det blåser.

Ayfer Tvättplats

Laila från s/y Comedie vid den trevliga tvättbänken utanför tvättstugan i marinan

Ayfer blommor

Nu slår fruktträden ut i blom

Vid det här laget har vi funnit ett par restauranger på Leros som höjer sig över de flesta. Vill vi äta kött går vi till Petrino i Lakki. Allting är gott och portionerna räcker i regel till för två! Hit går de franska seglarna och fransmännen har visst ett hum om hur mat ska smaka. Vill vi äta fisk går vi till Dimitris i Spilia. Även en ”Nej-dagsmåltid” som ska rymmas inom 200-300 kalorier smakar härligt där. Förutom två ”Nej-dagar” i veckan (5:2 metoden) kör Nina med stavgång och Svante med besök på det lokala gymet som motvikt till allt det goda.

Perfekt nejdagsfisk

Perfekt ”Nej-dagsmat” på Dimitris i Spilia

Oftast brukar de svenska seglarna vara i majoritet bland oss nordbor. Men här på Leros händer det nu och då att vi finländska seglare är i majoritet. Detta beror kanske delvis på de täta band mellan Leros och Finland som Göran och Christine Schildt gett upphov till. Den här vintern har åtminstone fyra finländska båtar legat i Leros Marina: Camira, Tiitu, Tipi och Ayfer.

Christine et co

Terttu, Heikki, Christine och Svante på Skipper’s i Leros Marina. Ulla och Tapio från s/y Tipi var också med på lunchen.

Terttu på s/y Tiitu är initiativrik som få, och inbjöd en dag Christine Schildt till en lunch med de finländska seglarna i marinan. Christine Schildt är utåtriktad och social och delade på ett spontant och trevligt sätt med sig av sitt liv på Leros. Hon berättade bland annat om de många kulturaktiviteterna på ön och om de mer omfattande arrangemangen kring Göran Schildt Memorial Race 2017, då Göran Schildt skulle ha fyllt 100 år. Hon gav oss också tips inför firandet av den ortodoxa påsken som skulle infalla efter ett par dagar. Hyr en bil och åk runt till de olika kyrkorna på långfredagen och missa inte den stora processionen i Platanos på fredag kväll, sa hon. Efter påsk blir det stor festival med folkmusik och dans. – Om ni kommer upp till Villa Kolkis, så går vi tillsammans på inledningsfesten på tisdag kväll.

Christine Schildt

Christine Schildt

Påsken är inte bara den största högtiden inom den grekisk-ortodoxa kyrkan, utan firas också i praktiken mest av alla högtider. Under några dagar stänger det grekiska samhället ned och familjerna kommer samman för att fira påsk. För många är det den längsta sammanhängande ledigheten under hela året.

Ayfer påsk2

Påskfirandet inleddes på torsdag kväll i Nikolauskyrkan i Lakki

Påskfirandet både syns och hörs i de grekiska samhällena. Judas hänger utanför kyrkorna under långfredagen och påsksmällare av olika kaliber detonerar titt som tätt. Smällandet kulminerar vid midnatt natten mot söndagen då det glada budskapet att ”Kristus är uppstånden” ropas ut. För hundar och folk med tinnitus är påsksmällarna förstås ingen höjdare.

Ayfer påsk3

Judas utanför Nikolauskyrkan i Lakki stod för ett androgynt inslag, utanför de andra kyrkorna hade Judas mera utpräglat maskulin karaktär

Det ortodoxa påskfirandet innefattar mycket åskådlighet och lättillgängliga symboliska handlingar. Fastän mässorna pågår under flera timmar och en stor del av församlingen står under tiden, finns det en kravlöshet över det hela. Man behöver inte vara med allting. Man kommer och går, är med så länge man vill eller har tid. Huvudsaken är att man får delta på något sätt.

Ayfer påsk4

Kristi blomstersmyckade grav i Agios Onoufrios på Leros

I de kyrkor vi besökte under torsdag och fredag mötte vi flera vänliga församlingsbor som gärna hjälpte oss på traven och berättade om de ortodoxa sedvänjorna.

Ayfer påsk5

Vänliga församlingsbor tog hand om oss tillfälliga gäster. I gudstjänsterna deltog festklädda Lerosbor i alla åldrar – även påfallande många barnfamiljer.

En påskgudstjänst med många deltagare hölls på långfredagen vid den gamla borgen i Pandeli. Trots att de flesta bilar på Leros är små var parkeringsplatsen uppe vid borgen knökfull.

Ayfer påsk6

Högtidlig långfredagsgudstjänst vid borgen som överblickar Leros

Ayfer påsk7

Gudstjänsten vid borgen blev i det fina vädret något av en folkfest

Ayfer påsk8

Det ortodoxa påskfirandet bjuder på mycket åskådlighet och tydlig symbolik

Ayfer Terttu Nina Svante

Terttu, Nina och Svante uppe på borgen

Firandet av långfredagen på Leros fick sin kulmen då processionerna från tre kyrkor strålade samman i huvudorten Platanos och tävlade om vem som kunde lyfta Kristi smyckade grav högst. Mycket folk samlades i förväg på det lilla vackra torget i Platanos och inväntade processionerna. Så även vi. Då kanonslag och andra tunga smällare sköts redan här var Svante tacksam över att han kommit ihåg att utrusta sig med öronproppar i fickan redan från morgonen.

Ayfer påsk9

Långfredagen på Leros kulminerade då processionerna från tre kyrkor strålade samman i huvudorten Platanos på Leros

Påskdagen firades på Leros Marina genom att marinan bjöd alla som bor i marinan på traditionell påskdagsmåltid med bland annat lammkött, sallad och dryck på Skipper’s – restaurangen i marinans administrativa byggnad med utsikt över marinan och hela Lakkiviken.

Enligt uppgift finns det 157 kyrkor och kapell på Leros. Kapellet nedan torde vara ett av de minsta. Det ligger i närheten av ingången till Tunnelmuséet, Leros krigsmuseum som är beläget i en krigstida tunnel. Tyvärr har muséet inte öppnat för säsongen ännu.

Ayfer kapell vid krigsmuseet

Kapell vid krigsmuseet

April månad har gått med vårrustning, vänner på besök, sociala aktiviteter och påskfirande. Nu är det dags att komma ut på böljan den blå. För vår del blir det nu bara en kort sväng, då vi om tre veckor ska flyga till Montreal för att hälsa på vår dotter med sambo och sedan till Vancouver för att därifrån bila över Klippiga bergen till Svantes kusin i Calgary.

Ayfer Nina i Agia Marina.jpg

Nina i Agia Marina


7 kommentarer on “Sjösättning och grekisk påsk på Leros / Launching and Orthodox Easter in Leros”

 1. Janne Bjuvberg skriver:

  Hej!
  Hoppas att ni får en fantastisk seglats och även resan till Canada. Jag var i Vancouver 2009, det är en fantastisk stad!!

  //Janne

 2. Margit Degerlund skriver:

  Hej på er.

  Hoppas Ninas ben ok nu efter behandling. Här har vi fått riktig sommarvärme några dar – får hoppas att det håller i sig ett tag till. Otroligt vad vackra platser det finns. Ha det gott/Margit

  • ayfercrew skriver:

   Hej Margit!Benet tar sig bra, bara litet ömt ännu. Vi gläder oss över värmen i norr, den är ni ju inte bortskämda med alltför många dagar under året! Roligt att du ännu orkar läsa vår blogg. Ha det bra och hälsa Raj.

 3. Kari Lindfors skriver:

  Hej ,det var trevligt att träffas på Artemis tillställningar i morgon reser vi hem ha en bra sommar hoppas vi ses igen i höst.
  Hälsningar
  Barbara o. Kari

  • ayfercrew skriver:

   Hej Barbara och Kari. Det var verkligen trevligt att vi fick lära känna er via Christine. Säkert ses vi på hösten, kanske i samband med Göran Schildt racet. Hälsningar Svante o Nina

 4. Kari Lindfors skriver:

  Hej Svante och Nina
  Jätte fina bilder från Samos som vi också besökt några gånger tanken är att eventuellt åka till Lipsi när vi kommer till Leros 17.9.hoppas vi kunde träffas om NI ännu e kvar på Leros.

  Mvh.Kari o. Barbara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.