Vintern i korthet / Winter summary

December 2014 – Mars / March 2015  Åre – Helsingfors/Helsinki – Finike

Nina finishing painting works 2015

Nina finishing painting works on Ayfer´s stern

Home in north we celebrated Svante´s 60th birthday and Christmas in the Swedish ski resort Åre with the whole family. In January we moved from one flat to another in Helsinki and got a nice sea view from our windows and balcony. In February we tried to meet family and friends as much as possible besides organizing things on the home frontier before flying back to Finike in the beginning of March. After two weeks of maintenance works on the hard standing Ayfer is now back in the water. We hope to be ready to sail westwards from Finike after Easter in the beginning of April.

Utsikt från Björnen över Åresjön

Utsikt från Björnen över Åresjön / View over Lake Åre in Sweden

Eftersom Ayfers ”young crew” bor på bägge sidor av Atlanten, tänkte vi först fira Svantes 60-årsdag och julen någonstans i Karibien eller Latinamerika, så att inte de over there alltid skulle behöva flyga hem till Europa för att få träffa oss. Men det visade sig bli så komplicerat att vi valde ett enklare koncept – jul i Åre!

Copperhill

Copperhill välkomnar med fyrfat och renfällar utanför entrén

Då vi var sex personer visade sig en svit på Copperhill Montain Lodge i Åre Björnen vara en perfekt lösning. Härligt boende, god mat, trevligt spa och nära till skidbackarna till ett mycket fascilt pris. Copperhill är ett designhotell med smakfullt utsmyckade miljöer. Hotellet står på Förberget i Björnen nära Fröå gruvområde där kopparmalm bröts fram till början av 1900-talet. Att det handlar om ett kopparberg framgår tydligt av hotellinteriören med bland annat en 250 kvadratmeter stor kopparvägg i hotellets centrala aula.

Kopparvägg

Kopparväggen i hotellets centrala aula är 250 kvadratmeter stor

Champagne

Välkyld födelsedagschampagne

Den stämningsfulla julbönen i Åre gamla kyrka var välbesökt.

Hela besättningen

Ayfers hela besättning utanför Åre gamla kyrka

Ayfers unga besättning skidade mest ”downhill”….

Unga besättningen

Den unga besättningen på väg uppför

… medan vi gamyler föredrog ”flataskidning”, som man säger i Finland.

Nina

Nina på glid

Nina och Svante

Rött så det förslår

Efter dagens skidtur var det skönt att slappna av i bastu och bassäng.

After ski i spa

Spegling i bassängen…

Nina i spa

Simtur med skogsutsikt

Då vi kom hem till Helsingfors efter nyår var det dags för en logistisk övning som kallas flytt. Eftersom vi flyttat ett antal gånger under de senaste åren, gjordes det med viss rutin. Trots att vi under våra seglingar ”vistas i värmen”, har vi saknat bastu. Turkisk hamam i all ära, men ingenting går upp mot ett rejält finskt bastubad! Nu gläds vi åt att ha egen bastu i lägenheten. I Helsingfors passade vi på att vandra längs de vackra strandpromenaderna med utsikt över öppet hav. Vädret med ömsom plus- och ömsom minusgrader gjorde att stigarna var extremt hala och broddar på kängorna därför ett gott hjälpmedel för en seglare som inte vill bryta armar och ben av sig inför kommande seglingssäsong.

Strandpromenad

Strandpromenad med halkbroddar och stavar

Fastlagsbulle

Vid fastlagstid fanns denna bulle (i Sverige: läs ”semla”) att beskåda i strandbrynet

Tillbaka i Finike i Turkiet i början av mars tog vi itu med vårrustningen av Ayfer som vi på hösten lyft upp på ”the hard”. Bort med vinterpresenningen över sittbrunnen och fram med sprayhood och bimini, som bägge behövde ny impregnering. Första söndagen i Finike vaknade vi av ett återkommande väsande ljud. Då vi öppnade luckan såg vi att man satt igång med att sprutmåla jättebåten strax bakom och som skydd spänt upp ett plastskynke bakom aktern på Ayfer. Den söndagen blev inte så vilsam. Följande söndag morgon var det dags för sprutmålning igen, denna gång med blått…

Sprutmålning

Sprutmålning av motorbåten bakom Ayfer

Målade gjorde vi även själva, förutom att dra giftfärg på botten skrapade vi upp några ställen där den vita färgen bubblade. Har man en aluminiumbåt får man göra litet målararbete varje år om man vill hålla båten i presentabelt skick.

Ayfer

Ayfer klar för sjösättning

Det var trångt

Det var trångt på upptagningsplatsen i år men kranföraren och hans kolleger fungerade som vanligt mycket proffsigt vid sjösättningen

Ayfer vid bryggan

Ayfer vid bryggan i Finike

Nu har vi var sitt besök i masttoppen framför oss; Nina för sin årliga underhållsrunda i masten, Svante för att installera en ny ankarlanterna. Sedan återstår att slå i seglen och avkonservera watermakern innan vi kan tänka på att kasta loss för segling längs turkiska kusten mot Egeiska havet och Grekland. Men gärna firar vi först påsk med seglargänget här i Finike.

Taurus

Nej, vi är inte tillbaka i Åre, utan detta är den topp på Taurusbergen som syns vänster om masten på Ayfer på föregående bild. Bilden tagen med en liten kompaktkamera med superzoom på bryggan i Finike.


6 kommentarer on “Vintern i korthet / Winter summary”

 1. Jan Bjuvberg skriver:

  Vilket drömliv ni lever, ungefär som att jag skulle vara på Ingmarsö 10 månader om året!

  • ayfercrew skriver:

   Hahaa! Visst är det så, även om vår tillvaro ibland ter sig som rena arbetslägret…. Vi försöker fortfarande lära oss att ta lite mera lätt på saker o ting. /Nina

 2. jorgenmnielsen skriver:

  Hej! Har följt er blogg ett tag och undrar om ni skrivit något om detta med aluminiumbåt kontra plastbåt någonstans? Har tittat ett tag på en OVNI 395 och blir mer intresserad. En del är ju mycket skeptiska till just aluminiumbåtar. Ni som har haft båda typerna så undrar jag vad ni ser för fördelar och nackdelar.
  Hälsn Jörgen

  • ayfercrew skriver:

   Hej Jörgen. Trevligt att du blivit intresserad av en Ovni! Nej, vi har inte skrivit så mycket om detta. Vi köpte vår Ovni helt enkelt för att vi blev nyfikna på konceptet med aluminium och centerbord. Fördelarna med aluminium är att materialet är oerhört starkt och segt. I en kollision eller en grundstötning där det lätt går hål i ett plastskrov, blir det oftast bara bucklor eller i bästa fall skråmor på en aluminiumbåt. Materialet är i princip underhållsfritt, så varken målade eller omålade ytor behöver vaxas. Skrovet suger heller aldrig vatten. En ny aluminiumbåt är till skillnad från en ny plastbåt luktfri. Nackdelarna är att aluminium är svårt att måla så att det inte börjar bubbla under färgen med tiden, så de flesta ägare till aluminiumbåtar får lov att lappmåla litet här och där om man vill att båten ska se snygg ut. Men målningen har endast kosmetisk betydelse. Korrosion kan uppkomma vid felaktiga installationer, men är i övrigt inget problem. En Ovni har samma mängd anoder som en plastbåt i samma storlek. Om en aluminiumbåt liksom Ovnin har vattentankarna integrerade i skrovet är det bra att filtrera vattnet vid tankning, och att inte lämna vatten stående stilla i tankarna längre tider. Detta för att undvika s.k. punktkorrosion (t ex på grund av hög klorhalt i vattnet).
   Vi är väldigt nöjda med vår Ovni och upplever att centerbordet inte bara kommer till sin rätt i tidvattenområden utan även vid segling i våra svenska och finska skärgårdar.
   För mera info om aluminium som båtmaterial, se http://www.langemaritime.no.
   Hälsningar Svante

 3. Mona skriver:

  Här har vi liknande vyer, misstänker dock att Taurusbergen är högre. Skönt med tystnaden, norrsken och god mat. Läste än en gång med intresse bloggen. Det är bra att kunna sammanfatta upplevelserna. Då blir livet aldrig så ”bara det vanliga, gjort ingenting ” som vissa bekanta påstår. Nu har ni igen klarat av en flytt, bara det… Varm hälsning från Tänndalen Mona o Tommy

  Skickat från min iPhone

  • ayfercrew skriver:

   Hej Mona o Tommy. Tack för hälsningarna och uppmuntran med bloggen! Jag måste riktigt titta på kartan för att lokalisera Tänndalen. Låter härligt med tystnad, norrsken och god mat där i fjällvärlden! Ha det fortsatt gott tills våra vägar korsas igen även i ”riktiga livet”! /Svante


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.