På torra land i Les Sables

3-29 juli Les Sables d´Olonne

Les Sables d´Olonne är centrum för mycket av seglingssport och båtliv i Frankrike – i synnerhet för ensamsegling i snabba havsgående segelbåtar. Les Sables utgör start- och målplats för Vendée Globe ensamseglingen runt jorden i 60 fots enskrovsbåtar som går av stapeln vart fjärde år. Tävlingen har fått sitt namn av landskapet Vendée där Les Sables ligger. I trakten av Les Sables och La Rochelle några mil söderut byggs även merparten av de tusentals båtar som årligen tillverkas av bland andra Jeanneau och Beneteau.

En IMOCA Open class 60 båt

Les Sables har en fantastisk beach (som gett namn åt orten, sable betyder sand) med en fin strandpromenad och massvis med trevliga restauranger. Eftersom vi vistats mycket i Les Sables i samband med beställning, bygge och leverans av s/y Ayfer, såg vi fram emot att tillbringa några veckor där. Till Les Sables kom även Brigitte och Marc på s/y La Rochejaquelein, som vi träffat på Ile d´Yeu. De inviterade till en middag ombord som artade sig till ett smakprov av det franska (båt)köket då det är som bäst och en mycket trevlig samvaro! Då Ayfer gradvis förvandlats till ett arbetsläger var det ett välkommet avbrott för oss.

Arbetsläger ombord s/y Ayfer

Som grannar på torra land hade vi Marc samt Marc och Patricia i Ovni 445:orna Hanami II respektive Black Niboun

Oljebyte och service på motor och elverk, bottenmålning och byte av anoder med flera underhållsarbeten stod på tur. Water makern fick ny flödesmätare då den gamla tagit illa upp av vintertemperaturen i högan nord. Alubatvarvet försåg våra dubbla roder med nya bussningar, som skall förhindra rodren att röra sig uppåt i kraftig sjögång, och förlängde utsugningsrören i dieseltankarna så att vi härefter enkelt kan avlägsna kondensvatten ur tankarna.

Byte av plexirutor

De arbeten som var den egentliga orsaken till vårt besök i Les Sables utföll däremot inte så väl. Bytet av de långa plexirutorna i salongen gjordes av medarbetare som visserligen fått utbildning för uppgiften men tydligen ändå inte behärskade tekniken tillräckligt bra. Då resultatet av arbetet kom i dagen fanns det inte längre tid att göra om det innan varvet skulle stänga för semester. Så arbetet ska nu göras om i Portugal. Varvet kom heller inte i mål med arbetet med att måla om relingslisterna och de vita ränderna på friborden, varför också detta arbete ska slutföras i Portugal.

Kundnöjdhet och den tid en kund ställer sin båt till förfogande för garantiarbeten tycks väga lätt mot fackets krav på arbetstider och behovet av att hålla medarbetare på gott humör i Frankrike. Vi är inte imponerade. Men framför allt är vi både irriterade och bedrövade över att ha dessa stökiga arbeten framför oss igen då vi i höst kommer fram till Lagos i Portugal.

Äntligen på väg i sjön igen


One Comment on “På torra land i Les Sables”

  1. Mona Westerlund Lindberg skriver:

    Hoppas havsvindarna blåser bort det mesta av irritationen. Vi lever ännu på förra helgens sköna kajaktur till St Kalholmen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.