Biskaja i finväder / Crossing Biscay

29-31 juli Les Sables d´Olonne – Gijon

We crossed Biscay in excellent weather, wind NNW force 2-3. The culinaric standard on board Ayfer rose momentarily as our guest during the passage, Toni from Finland, isn´t only a keen sailor. He is also very fond of preparing delicious meals when sailing. The only backlash was the ”café décaféiné” he bought in Les Sables – not the best stuff for keeping people awake during the night watches! Lots of dolphins played around Ayfer´s bow at several occasions and a big whale announced its presence by blowing quite near Ayfer. It was a ”once in a lifetime experience”. Unfortunately the cameras were not at hand, so the picture shows the whale at some distance.

The Biscay whale

Inför seglingen över Biskaja mönstrade vår gamla seglarvän Toni från Finland på. Eftersom han inte bara gillar att segla utan även att fiska och tillreda god mat ombord, passade han på att uppdatera fiskeutrustningen ombord Ayfer och att lasta ombord massor med goda råvaror för våra måltider. Enda missen i provianteringen var det koffeinfria kaffe som han sedan – oss alla ovetande – undfägnade oss med under färden. Strax före avfärd hade vi Gwen Marine ombord för inspektion av alternatorerna på vår Volvo Penta eftersom laddningslampan envisats med att lysa nästan jämt.

Tekniker ombord, en sista koll före avfärd. Foto: Toni

Då vi kommit ut från Les Sables vid halv åttatiden på fredag kväll, hissat segel samt fått fiskelinorna i sjön kom härliga färska ostron fram åtföljda av pepparbiff med calvadossky. Som efterrätt kaffe med Fazers blå (som vi bett Toni ta med sig i bagaget). Då solen sjönk i havet och nattvakterna fördelats var det en förnöjd besättning som blickade upp mot en klar himmel där alltfler stjärnor blev synliga i takt med att mörkret tätnade.

Ingen dålig start på en middag ombord. Foto: Toni

Och det vart afton den första dagen

Nästa morgon kom de första delfinerna just då frukosten dukats upp. De åtföljdes sedan av flera delfingäng allteftersom dagen fortskred. Vid kaffet efter lunch ropade Toni ”en val på babords sida”. Vi spanade men den var försvunnen. Då vi alla alltjämt satt med blicken mot babord hörde vi ett högt blåsande bakom oss. Då vi vände oss om fick vi se valen blåsa sin andningsluft kanske trettio meter ifrån oss. Den simmade lugnt och blåste gång efter gång och avlägsnade sig långsamt från oss. Tyvärr var vi så tröga med kamerorna att vi bara lyckades fånga en valrygg. Vårt intryck var att den hade en annan val i sällskap – möjligen en ungval – men det blev vi inte helt säkra på. Blåsningen i vår närhet var i varje händelse en mäktig upplevelse.

Delfinlek vid stäven

Visst är de sympatiska. Foto: Toni

Följande natt blev inte lika klar som den första och aktiviteten av fiskebåtar avslöjade att vi närmade oss den spanska kusten. Ju längre förmiddagen framskred desto slätare blev havet och värmen från Spanien allt mer påtaglig.

Så här kan Biskaja även se ut. Foto: Toni

"Livet är inte det värsta man har...". Foto: Toni

På söndag eftermiddag gled vi förbi de mäktiga nybyggda vågbrytarna i Gijon och in i den gamla hamnen där gästplatserna finns. En härlig mödolös havsöversegling där eventuell trötthet får skyllas på det koffeinfria kaffet – vi hade ju inte ens behövt anstränga oss med att dra upp någon fisk, de nya betena till trots!

Idealgasten/gästen Toni bjuder på champagne efter ankomsten till Gijon


One Comment on “Biskaja i finväder / Crossing Biscay”

  1. Margit skriver:

    Hej igen

    Åh, nu börjar det låta lite lugnare….Tänk vad ni får uppleva. Är det vänner från förut, eller har ni hittat dem under seglatsen? Håller med om att det är gott med Fazers blå/Margit


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.