Kom ihåg att säga ”Sir”!

25 maj – 1 juni Boulogne sur Mer – Eastbourne – Brighton – Cowes

Den relativt nya Sovereign Harbour Marina i Eastbourne är fashionabel. Innanför en sluss som fungerar dygnet runt ligger fyra hamnbassänger omgivna av en massa våningshus med fritidslägenheter byggda i smakfull stil samt butiker och restauranger av olika slag inklusive möjligheter till båtservice och inköp av tillbehör. Det hela utgör en perfekt miljö för ett obekymrat fritidsliv i marin omgivning med utsikt över Engelska kanalen.

Sovereign Harbour i Eastbourne

Gör man sig besväret att med cykel eller buss ta sig in till den gamla huvudorten Eastbourne möter man en charmerande stad med en väl bevarad ”Old Town”. Av gatubilden att döma är dock tillvaron här inte så obekymrad som ute i den marina resorten.

Seven Sisters väster om Beachy Head

En liten väderlucka gav oss möjligheten att lämna Eastbourne och runda Beachy Head för att komma till Brighton. Innan Svante anropade harbour master på VHF:en hade Nina påmint om nödvändigheten att strö in ett och annat ”sir” vid tilltalet. Eftersom Svante först en bit in i samtalet kom att tänka på detta råd blev det ett litet större antal ”sir” mot slutet av samtalet – vilket förstås framstod som övermåttan komiskt. I varje fall var den hamnkaptenen sedan en av de mest tillmötesgående vi mötte i England. Han påstod till och med att Ovni är hans favoritbåt!

Trots den monumentala vågbrytaren var Brighton inte den bästa platsen att genomleva följande illväder – om nu inte en salt sjöman älskar saltvatten vill säga. För saltstänket från vågorna som slog mot vågbrytaren gjorde Ayfer saltindränkt från vattenlinje till masttopp.

På Solent seglar många slags farkoster

På väg mot Cowes blev det ”a bumpy ride” i tidvattenracet utanför Selsey Bill innan vi kunde sätta segel på The Solent. Då man seglar längs engelska sydkusten finns det ett antal uddar man måste ta sig förbi. Vid var och en av de här uddarna ger tidvattenströmmarna upphov till så kallade ”race”. Dessa är det skäl att passera vid slackvatten eller medström, och aldrig med vind mot ström då det blåser litet mera. På vissa platser finns risk för ”overfalls” vid hårdare väder. Det betyder att det är skäl att kolla strömmarna så att man startar vid en tidpunkt då man har strömmen med sig större delen av tiden och kan passera ”racen” vid rätt tidpunkt (och med god fart!).

Cowes

Det kändes litet högtidligt att segla på The Solent med kurs mot Isle of Wight med huvudorten Cowes. I den mån historiens vingslag gjorde sig påminda blev de dock bortspolade av ett häftigt störtregn strax innan vi kom fram. Cowes är en trivsam småstad präglad av segling och båtsport. Alla viktiga tillverkare av båttillbehör finns representerade och flera verkar på orten. Så fick vi till exempel möjlighet att diskutera utlösningsmekanismen på våra i våras köpta flytvästar med den tekniskt ansvarige, då vi gjorde ett spontanbesök på Spinlockfabriken i centrala Cowes.

Sydvästkusten på Isle of Wight

På Isle of Wight finns ett väl utbyggt nät av busslinjer. En dag gjorde vi en utflykt runt halva ön och kunde bland annat skåda The Needles från land och stanna till i Yarmouth för en trevlig promenad. Isle of Wight är en fantastiskt vacker ö med omväxlande natur och små trevliga samhällen. Det är svårt att förstå att ön inte lockat till sig fler invånare med tanke på de goda kommunikationer som upprätthålls mellan ön och fastlandet via ett flertal hamnar.

Yarmouth

The NeedlesKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.