Bättre tänka efter före

20-25 maj Breskens – Nieuwpoort – Boulogne sur Mer

Då vi förtöjt i Nieuwpoort i Belgien ringde syster Görel och frågade om vi just svängt in till ett ställe som heter Nieuwpoort. Jo, för en kvart sedan! Fascinerande hur släkt och vänner tack vare AIS-tekniken kan följa ens framfart.

Klubbhuset vid trivsamma Air Force Yacht Club (WSKLuM) i Nieuwpoort

Tyvärr fick vi inte ligga kvar där vi hade förtöjt men upptäckte en fin långsidesplats längst in mellan bryggarmarna. På väg in hojtade en man på bryggan att vi skulle se upp för den tvärsgående strömmen. Vi gasade på och sladdade fint in på platsen – för att i nästa stund slås av frågan: ”Hur fasingen kommer vi härifrån?”. Vi hade helt klart missbedömt manöverutrymmet vid den annars fina platsen. Följande dag krånglade vi oss ur den penibla situationen vid slackvatten och stiltje klockan sex på morgonen med endast någon halvmeters marginal till övriga båtar. Innan vi kastade loss stod Svante och spottade i vattnet för att försäkra sig om att det faktiskt inte var någon ström på gång.

Som östersjöseglare är man van att hantera vind och vågor, men det tar sin tid att lära sig att även beakta tidvatten och ström. I vissa hamnar (till exempel Treguier i Bretagne) löper strömmen med flera knops hastighet och då kan man bara ta sig in och ut vid slackvatten.

Ett par tre knops medström gör färden snabbare

Vi kom till Boulogne sur Mer i Frankrike innan följande lågtryck var på plats och höll oss kvar där några dagar. I hamnen låg Matti i s/y Sagitta på väg hem till Helsingfors efter några år i Medelhavet. Vi fick under dagarna flera trevliga stunder tillsammans – och därtill en massa nyttig information om segling i Medelhavet.

Gästhamnen i Boulogne sur Mer

En god sak med lågtrycken är gemenskapen som uppstår mellan seglare i väntan på bättre väder. Väntan i Boulogne sur Mer förde oss också samman med Co och Jopie på s/y Heron från Nederländerna. Vi kom sedan att följas åt längs halva engelska sydkusten.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.