Nederländerna och Staande Mastroute

10-20 maj Nordernay – Lauwersoog – Leeuwarden – Lemmer – Enkhuizen – Volendam – IJmuiden – Breskens

Här kan man segla med hög mastföring!

Eftersom ett nytt lågtryck med hårda sydvästliga vindar var på antågande fick de västfrisiska öarna förbli outforskade även denna gång. Vi styrde in i det nederländska kanalsystemet som gör det möjligt att ta sig framåt också då man inte vill ge sig ut på Nordsjön. För en båt som Ayfer som sticker en meter med centerbordet uppfällt är till och med de minsta kanalerna farbara, så länge de tillhör kategorin ”Staande Mastroute”, det vill säga kanaler där man kan färdas utan att fälla masten.

Pastoral idyll

Gästplatser i Dokkum

Vägskyltar för vattenväg

Då vi seglade hem Ayfer 2008 gick vi genom hela Holland och Friesland kanalvägen. Då konstaterade vi att det är de små kanalerna i norr som är vackrast och erbjuder de finaste miljöerna. I städer som Leeuwarden, Groningen och Lemmer kan man förtöja vid kanalkanten mitt i gamla idylliska stadsmiljöer. Så vi hade ingenting emot att ta oss in i dessa kanaler igen, även om det innebar många broöppningar och ett antal slussningar.

Nygrävt avsnitt i kanalen mellan Leeuwarden och Lemmer

Lemmer

I Volendam i Ijsselmeer träffade vi Ami och Michael från Hamburg på deras gamla fina ”Loop over de Loft”. Det visade sig att de också är på väg till södra Portugal för att övervintra där! Våra vägar skildes i IJmuiden, där vi begav oss ut på Nordsjön i en väderlucka före följande lågtryck skulle rulla in.

Fångat i IJsselmeer

Fina fisken i LemmerKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.