Devon och Cornwall

5-13 juni Lymington – Portland – Dartmouth – Fowey – Falmouth

På väg västerut i Engelska kanalen

Det småregnade då vi kastade loss från Lymington och gick ut på Engelska kanalen förbi The Needles. Vi fick en sträckbog mot Portland i en vind på 4-5 m/s, men tack vare strömmen loggade vi tidvis över nio knop över grund. Den nya marinan i Portland ska fungera som bas för seglingarna under de olympiska spelen 2012 och var byggd enligt den standarden. En kort promenad från marinan över näset som förbinder Portland med fastlandet för till puben Cove med panoramautsikt över den långa beachen till väster – ett måste vid besök i Portland.

Vid Portland Bill

Då man rundar Portland Bill tar man antingen vägen runt ett par grundflak som ligger utanför, en omväg på 14 sjömil, eller så går man alldeles nära land, så nära ”att man kan kasta sten i land”. Nackdelen med att gå nära land är att man måste akta sig för alla de ”fishing pots”, vars flöten riskerar att dras under vatten av strömmen och synas dåligt. Det gäller med andra ord att ha noggrann utkik. Då vi passerade Portland Bill var de röda flötena så talrika att vi fick intrycket att varje anständig engelsman har sin egen fishing pot här.

Inre vägen runt Portland Bill går ett stenkast från land

Landskap i Devon

Inloppet till Dartmouth

Ju längre västerut man kommer längs den engelska sydkusten desto vackrare blir landskapet. I Devon och Cornwall blir stränderna högre och landskapet mer kuperat. De flesta hamnar befinner sig i flodmynningar med vackra inlopp. Dartmouth och Fowey är verkliga pärlor i mynningen av River Dart respektive River Fowey. Sjöfarten har urgamla anor i dessa städer med väl skyddade hamnar bakom klipporna vid inloppen. Från Fowey exporteras årligen 750 000 ton porslinslera till alla världsdelar.

Greenway, Agatha Christies sommarhus en sjömil norr om Dartmouth är öppet för allmänheten

Ankomst till Dartmouth i härlig kvällssol

Fowey

Fowey

Cornwallkust

Falmouth i mynningen av River Fal är platsen där många ligger och inväntar rätt väder för att segla över Biskaja. Här inväntade även vi rätt väder, men endast för att gå över Engelska kanalen till Bretagne. Falmouth är en trivsam ort med tillgång till allt en sjöfarare behöver. Den gästhamn de flesta långseglare ligger i är anspråkslös och trivsam. I den mysiga marinboden köpte vi sol- och vindskyddande skjortor, sydda enligt modell av de kappor fiskarna fordom använde sig av.

S/Y Ayfer i Falmouth Marina


2 kommentarer on “Devon och Cornwall”

  1. Mona Westerlund Lindberg skriver:

    Tack för hälsning på födelsedagen och intressant läsning på bloggen! Vi tappade er i Holland, nu är ni i våra tassemarker i Devon med omgivningar.
    Här har vi det bara bra. -Mona

  2. Margit skriver:

    Hej på er
    Roligt att höra av er.Jättefina bilder (och berättelser) om er resa. Har inte hunnit läsa allt noggrant ännu, men tänkte bara höra av mej när jag såg ert mejl. Ha det gott/Margit o Raj


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.