Göran Schildt Regatta 2015

14-17 September 2015  Leros – Lipsi – Arki – Leros

Robust chasing Cache-Cache on the third leg

S/y Robust chasing s/y Cache Cache on the third leg back to Leros in the Göran Schildt Regatta 2015

Start

The start of the third leg in Arki was tight

When we returned from Finland after the summer we spent one day in Athens waiting for the connecting flight to Leros the following morning. There were no protests against the Troika on Syntagma Square and the climbing up to Athens´Acropolis was worth the effort. In Leros Marina s/y Ayfer was waiting for us in good shape – just some Sahara sand needed to be washed away. Göran Schildt Memorial Race is an important sailing event in the Eastern Mediterranean, especially for sailors from the Nordic countries. The Finnish-Swedish sailor and author Göran Schildt lived in Leros (and Finland) from 1965 until his death 2009. His widow Christine still spends a lot of time in Villa Kolkis in Leros. We participated in this 6th Göran Schildt Regatta as crew members onboard the Swedish yawl Robust, a classic beauty from 1965. The inter-cultural arrangements with Greek and Finnish music and art during the regatta days were nice and created a good atmosphere around the race. As the regatta week coincided with the Greek parliament elections, the people of the arranging Nautical Club Leros were also busy with arrangements for the elections. S/y Robust ended up on a total 4th place when s/y Cache Cache (also from Sweden) became the over all winner.

Svante på ett rofyllt Syntagmatorg

Nina på ett rofyllt Syntagmatorg framför den grekiska parlamentsbyggnaden i Aten

Som medlemmar i ”Guldgrisklubben” (Club One TallinkSilja) hade vi turen att bli uppgraderade till en deluxe hytt, då vi tog Silja Serenade från Helsingfors till Stockholm, varifrån vi efter några dagar skulle flyga till Aten för att återvända till Ayfer på Leros. Trots att vi under många år åkt färja mellan Sverige och Finland flera gånger per år, tycker vi alltjämt att det är både roligt och mer behändigt än att flyga. Gå ombord vid 16.30 tiden, ta en snabb dusch och fräscha till sig innan vi går till akterdäck för att följa med avfärden från Södra hamnen i Helsingfors eller Värtahamnen i Stockholm. Därefter en god middag på någon av restaurangerna ombord, litet shopping och möjligen något av kvällens show innan vi drar oss tillbaka till hytten och en god bok. Sedan en lång vilsam natt och frukost innan vi vid 10-tiden går iland i den andra huvudstaden! Ett perfekt sätt att skaka ”avfärdsstressen” av sig då man beger sig ut på en längre resa.

På väg upp till Akropolisklippan

På väg upp till Akropolisklippan i Aten

Under ett knappt dygn i Aten hann vi boka in oss på Holiday Inn 10 min shuttlefärd från flygplatsen, ta buss 95X in till centrum och besöka både Syntagmatorget och Akropolis innan det var dags för en bit mat på en av de mysiga restaurangerna nedanom Akropolis.

Parthenon

Parthenontemplet byggdes på Akropolis i mitten av 400-talet före Kristus

Som de rutinerade ”ruinmonster” vi är efter att ha besökt ett stort antal arkeologiska platser både i Grekland och Turkiet, var vi mera intresserade av utsikten över Aten än av själva Akropolis.

Utsikt från Akropolis mot Lykabettosberget, parlamentsbyggnaden till höger

Utsikt från Akropolis mot Lykabettosberget, parlamentsbyggnaden till höger. Lykabettos är Atens högsa berg på 277 m. På toppen står bland annat ett kapell tillägnat Hagios Giorgios, dvs. Sankt Göran.

Efter en kort natt och litet kaffe och småkakor på Holiday Inn tog shutteln oss behändigt till Lerosflyget som avgick kl. 6.40.

Ankomst till Leros kl 07.45

Ankomst till Leros kl 07.45

Från flygplatsen på norra Leros är det bara cirka 10 km till Leros Marina, dit vår taxi förde oss just då morgonsolen började värma skönt. Allt var väl ombord på Ayfer som tillbringat sommaren för sig själv i marinan, rustad med ”stormtäppe” över sittbrunnen med tanke på meltemivind och saharasand.

Ayfer välkomnar oss i morgonsolen

Ayfer välkomnar oss i morgonsolen

Det var meningen att vi skulle ha seglat Göran Schildtregattan som gastar ombord på s/y Froggy. Men Lou-Lou och Pelle fick på kort varsel barn och barnbarn ombord, så det blev ändrade planer. Eftersom vi inte ville delta i racet med Ayfer (som med dubbla försegelrullar och centerbord inte är avsedd för kryss), tänkte vi att vi får nöja oss med att delta i evenemangen kring själva regattan. Men kvällen före skepparmötet blev vi tillfrågade om vi ville segla som gastar ombord på s/y Robust, där Lennart och Eva sade sig behöva hjälp med vinschandet. Vackra yawlen Robust är byggd 1965 med välkände Philip Rhodes som konstruktör.

Robust i väntan på startskottet

Vackra yawlen Robust i väntan på startskottet (Foto: Melanie Phillips)

I år togs det litet lättare på kappseglandet, då största delen av styrelsen i Nautical Club Leros tydligen även ingick i valnämnden inför det grekiska nyvalet till parlamentet, som inföll strax efter regattan. Så alla båtar fick tävla i samma klass.

Start, Photo: Melanie Phillips

Starten i Lakkiviken på Leros (Foto: Melanie Phillips)

Lennart är en erfaren kappseglare med många internationella havskappseglingar bakom sig och såg till att Robust fick en bra start.

Iväg

Eva och Lennart på s/y Robust efter starten i Lakkiviken på Leros

Snart var vi beredda att som tredje båt segla ut ur Lakkiviken.

Vi fick en fin start

Efter en lyckad start seglade vi som tredje båt snart ut från Lakkiviken

Ute på havet blåste det friskt och Robust sköt god fart på den första kryssbogen mot Lipsi. Robust har i motsats till de flesta moderna båtar v-formad botten och går genom vågorna i stället för att gå över dem. Under hela kappseglingen hördes inte en enda smäll då vi landade i vågdalarna. Eftersom Robust är betydligt smalare än en modern båt lutade hon rätt kraftigt i vindbyarna. Under den andra dagens kryss i mycket frisk vind kom det en hel del vatten över sitttbrunnssargen då Robust plöjde genom vågorna med lädäck under vatten.

Vinden friskar i

I den friska nordvästliga vinden sköt Robust god fart på väg mot Lipsi

Tack vare ett vågat vägval med en passage genom ett smalt sund mellan öarna vann vi mycket väg på den första etappen. Med en modern lätt båt som inte glider fram på egen fart då vinden tar slut eller slår emot mitt i sundet är det riskabelt att försöka sig på sådana konster. Robust kom in som fjärde båt på den första etappen. Detta blev även placeringen på beräknad tid.

Då vi kom i mål satt gänget på Cache-Cache redan och smorde kråset

Då vi kom i mål på Lipsi satt gänget på etappsegraren Cache Cache redan och smorde kråset

Då vi kommit i hamn i Lipsi lade Svante in ett inlägg på Facebook med ett foto av Robust och rapport från seglingen. Strax fick han en FB-kommentar av en gammal kollega, som är delägare i ett charterföretag, att de hade en båt med i tävlingen med kvinnlig skeppare. Det ledde till en trevlig pratstund på bryggan med skepparen Anci Söderlund som ombord på s/y Lady Kiki hade ett gäng med glada österbottningar.

Lipsi

Lipsi

Huvudorten på Lipsi erbjuder förutom ett par fina sandstränder och flera trevliga tavernor tillgång till service av olika slag.

Lipsi

Läckerheter på tork i Lipsi

Lipsi

Lipsi

Göran Schildtregattan anordnas av Nautical Club Leros i samarbete med Christine och Göran Schildts stiftelse, kulturföreningen Artemis på Leros och Leros kommun med stöd av Region of South Aegean. Invigningen av regattadagarna i Teaterhuset i Lakki inleddes med en tyst minut då en olycka med ett stort antal drunknade flyktingar hade inträffat utanför Leros samma eftermiddag. Invigningen bjöd, förutom tal av Finlands ambassadör i Aten Pauli Mäkelä med flera, på ett varierat program med bland annat läsning ur Göran Schildts böcker på grekiska och engelska om Kreta, Lesbos och Istanbul interfolierat med folkdansuppvisningar från respektive ort. Från Finland medverkade artisten Thomas Lundin med pianisten Thomas Enroth och bouzoukivirtousen Kimmo Hyyppä. Det blev ett uppskattat program med allt från nyare finlandssvensk musik och finsk tango till grekiska sånger av Mikis Theodorakis. ”Två gånger Thomas” uppträdde även vid regattakvällen i Lipsi, där publiken spontant började dansa till duons sång och musik. Ordföranden för Artemis, Antonis Ntallaris, bjöd på både tal och sång då han ledde programkvällarna.

Thomas gånger 2

Thomas gånger 2 på utescenen i Lipsi

Även i Lipsi bjöd öns ungdomar på lokala folkdanser, i ett uppträdande där en ”icke-intrimmad” lillasyster stal showen (längst till höger på bilden).

Tjejerna

Tjejerna i Lipsi bjöd på ett varierat program med lokala folkdanser

Kommodoren i Nautical Club Leros, Alexis Charalampidis, hade ett styvt jobb att fungera både som starter och målgångsman under hela regattan. Som tur hade han assistans av skeppshunden!

Tyvärr har vi inga bilder från den andra etappen från Lipsi till Arki. Det beror på att det blåste betydligt mer än under den första dagen och kryssen mot Arki blev både intensiv och blöt ombord på Robust och ingen tänkte på att exponera någon kamera för stänk och saltvatten. Etappen blev annars heller ingen höjdare för Robusts del även om vi höll vår fjärde plats i fältet rätt länge. Men ett mindre lyckat kryssben gjorde att flera båtar kom att passera oss och vi kom i mål som åtta på etappen.

Alexis Charalampidis

Kommodoren för Nautical Club Leros, Alexis Charalampidis, på väg ut till startlinjen i Arki för att skicka iväg de tävlande båtarna på den tredje etappen. Förra året blev han totalsegrare i regattan.

Starten i Lipsi blev mycket tät, men alla kom lyckligt iväg på den tredje etappen tillbaka till Lakki på Leros.

Fartfylld start i Arki

Fartfylld start i Arki

Det var endast två båtar som hissade spinnaker, den ultramoderna MAT 1010 – ett strykjärn av senaste snitt – och Robust. Även om nylonet på Robust var från 1965 höll det både formen och därtill boatspeeden på Robust uppe på njutbar nivå. Sakta men säkert tuggade vi oss i fatt och förbi våra medtävlare (förutom MAT 1010:an förstås).

Spinnakern upp, jakten igång

Spinnakern upp, jakten på Cache Cache i full igång

Snart ifatt

Snart ifatt…

...och förbi

…och sedan förbi

Så här såg det ut från Cache Cache då vackra klassikern gled förbi. Cache Cache hade inte anmält spinnaker till regattan, så de fick låta ballongen ligga i sin påse.

Foto: Cache Cache

Så såg det ut från Cache Cache då vi gled förbi. Foto: Cache Cache

Då vi före inloppet till Lakkiviken tog ned spinnakern gällde det att försöka bevara försprånget före Cache Cache som vunnit båda de föregående etapperna.

Nu gäller det att bevara försprånget

Nu gäller det att bevara försprånget till Cache Cache

Men där kommer Cache-Cache

Men där kommer hon för fulla segel

Väl inne i Lakkiviken hade vi Cache Cache alldeles i hälarna, så nu fick vi trimma segel för allt vad vi var värda. Cache Cache är en Wasa 41 och välseglande som få. Det vet vi som i tiderna haft en Cenit 33, även den konstruerad av Leif Ängermark.

Nu får vi trimma

Här trimmas det för fullt!

Men de går ändå förbi

Men Cache Cache går ändå förbi strax före mål

Strax före mållinjen lyckades Cache Cache ta sig förbi oss. Snopet! Vi slog dem ändå på beräknad tid, då vi blev tvåa på etappen efter MAT 1010:an med sin turkiska besättning.

Regattamiddag

Regattamiddag och -avslutning på Nautical Club Leros

Stämningen vid avslutningen på regattan med middag, program och social samvaro på Nautical Club Leros var varm och trevlig.

Avslutningsfest

Här sitter bland annat den österbottniska besättningen på s/y Lady Kiki

Även biskopen av Leros kom med några visdomsord innan prisutdelningen tog vid.

Biskopen av Leros

Biskopen av Leros ger sin hälsning till regattaseglarna

Som väntat blev det tre generationer Graffner ombord på s/y Cache Cache som blev totalsegrare i årets regatta. De hade placeringarna 1-1-3 på de tre etapperna. Robust blev fyra med placeringarna 4-8-2. Finskflaggade s/y Sea Diana fick motta Göran Schildt vandringspriset med motiveringen att de deltar varje år med gott humör, även efter mastbrottet under regattan 2012.

Skepparen på Sea Diana tillsammans med Alexis och Christine Schildt

Skepparen på s/y Sea Diana tillsammans med Alexis Charalampidis och Christine Schildt

I vimlet träffade vi även en bekant från ungdoms- och studietiden, Mårten Johansson, som är kommundirektör i Raseborg, där Christine Schildts hemstad Ekenäs i Finland ligger. Mårten berättade om ett rikt och mångförgrenat kulturutbyte mellan Raseborg och Leros, med bland annat utbyteselever och grekisk-finska evenemang av olika slag både i Finland och Grekland.

Mårten

Mårten, Svante och Nina

Familjen Graffner med skepparparet Birgitta och Anders i spetsen är de verkliga entusiasterna då det gäller Göran Schildtregattan. De deltar varje år och gör sitt bästa för att locka andra seglare till racet. Ett par gånger har Anders utdelat ett pris i form av en fläkt åt den båt som kommit sist och alltså hade behövt litet mera vind i seglen. Detta år anordnade familjen ett uppskattat lotteri på avslutningsfesten, vilket inbringade 650 euro, som ska gå till att iståndsätta optimistjollarna i Nautical Club Leros så att återväxten av seglare på Leros kan tryggas.

Vi fick uppleva Anders och Birgittas härliga entusiasm även valborgsmässoaftonen 2014, då de samma dag de kommit från Sverige till Finike i Turkiet, sjösatte Cache Cache som stått på torra land under vintern och sedan ledde snapssången under det nordiska valborgsfirandet med schwung. Följande dag dukade de upp till sillfrukost ombord på Cache Cache för det nordiska gänget i marinan – med medhavd sill och andra färska läckerheter från Sverige! Det kallar vi att ha gott humör!

Tre generationer Graffner på Cache-Cache

Tre generationer Graffner på s/y Cache Cache, totalsegrare i Göran Schildt Memorial Race 2015

I skrivande stund är vi tillbaka på den lilla ön Arki med egen båt. Arki med en välskyddad liten hamn är en favorit bland många seglare, vilket vi väl kan förstå. Till detta återkommer vi i nästa inlägg.


2 kommentarer on “Göran Schildt Regatta 2015”

  1. Jan Bjuvberg skriver:

    Alltid lika kul att följa ert äventyr!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.