Grekisk sommar med sol och bad / Summer in Greece

15 – 31 juli / July 15 – 31 Korfu – Ormos Valtou – Mourtos – Lakka (Paxos) – Lefkas – Meganisi – Sami (Kefalonia)

The anchorage in Lakka, Paxos. Photo: Viktor

The anchorage in Lakka, Paxos. Photo: Viktor

During the second half of July we had ”the young crew” onboard Ayfer enjoying family life and Greek summer. They arrived from Stockholm and Montreal on different days and left to Nice, Stockholm, Montreal and Helsinki also on different days and from different places, so the logistics were a bit demanding. It ended up in a first round Corfu town – Ormos Valtou – Mourtos – Paxos – Corfu town and a second tour from Corfu town to Mourtos, Paxos, Meganisi and Kefalonia. We spent two lovely weeks together enjoying Greek food, sun and bath. One of the last nights a rat wanted to join the party. It had entered the boat climbing along the unprotected anchor chain and was rummaging around in the cockpit when our daughter woke up and saw it. The first rat onboard is not a nice experience – but we promise that you after an experience like that will improve your protection against these four legged intruders. Now we will enjoy the light winds in the Ionian archipelago for some more weeks, before we in the middle of September go through the Corinth canal to the Aegean Sea.

Viktor och Mimmi i Mandraki marina, Korfu

Viktor och Mimmi i Mandraki marina, Korfu

Logistiken kring årets familjeseglats blev litet invecklad då våra fyra ungdomar mönstrade på och av vid olika tidpunkter och anlände från och flög tillbaka till olika destinationer. Det är sannerligen en internationell värld vi lever i idag! Det hela löste sig ändå rätt smidigt då Mandraki marina ligger bara fem minuter från flygplatsen på Korfu och det finns goda båt- och bussförbindelser till både Korfu och Aten från de olika öarna i den joniska skärgården. Eftersom stambesättningen på Ayfer ”rekat” på förhand, kunde vi tillbringa det mesta av den gemensamma tiden på ankarplatser ägnade åt sol och bad med trevliga tavernor inom räckhåll.

Ankring i Mourtos på grekiska fastlandet

För ankar i Mourtos på grekiska fastlandet

Temperaturen var hög både i luften och vattnet och de som kom från den svenska sommaren såg litet tagna ut det första dygnet. I Mandraki marina var det visserligen bara att hoppa i havet från vågbrytaren och Ayfers nyinköpta fläkt bidrog till att mildra värmeangreppet, men ändå var det skönt att lämna Korfu stad och vända stäven mot ankarvikarna. Vår första anhalt blev Ormos Valtou, en stor vik norr om Igoumenitsa på grekiska fastlandet. Ormos Valtou är väl skyddad och erbjuder fina ankringsmöjligheter i de flesta väder, men då viken är relativt grund och inhyser en ”marine farm” har vattnet inte den färg man förväntar sig av Medelhavet. Så efter en god natts sömn fortsatte vi till Mourtos, som ligger litet söderut på grekiska fastlandet.

Mourtos är ett riktigt semesterparadis med ett litet samhälle med stadskaj, flera ankringsvikar, badstränder, hotell, uthyrning av kanoter och vattenleksaker, seglingsskola mm.

Mimmi styr ut från Mourtos. Foto: Viktor

Mimmi styr ut från Mourtos. Foto: Viktor

Från Mourtos tog vi kurs ut mot Paxos – den första ön söder om Korfu – och fann att vår favoritplats längst in mot beachen i Lakka var ledig. Lakka är förmodligen den finaste ankarviken i hela Joniska havet, med ankring på fyra meters djup över vit sand. Populär är viken i varje fall och båtarna ligger tätt.

Eftersom även Viktor har dykcertifikat passade Svante på och tog fram dykargrejorna och bytte propelleranod på Ayfer. Viktor har inte dykt på ett tag men fann sig snabbt tillrätta och njöt storligen av dykningen i det kristallklara vattnet i Lakka.

Svante byter propelleranod

Svante byter propelleranod

Vi fick ett par sköna dagar med bad och vattenlek på dagarna och goda måltider på de trevliga tavernorna längst inne i viken i Lakka, där man även kan lämna sina sopor och göra inköp.

Mot slutet av veckan var det dags att återvända till Mandraki marina i Korfu, där Anna-Paulina och Quentin skulle mönstra på och Mimmi mönstra av efter en gemensam kväll med franska läckerheter inköpta i våras i St Raphaël.

Foie gras

Nina, Viktor och Mimmi har svårt att slita blicken från gåslevern…

Mimmi vinkar farväl i Mandraki marina i Korfu. Foto: Viktor

Mimmi vinkar farväl i Mandraki marina i Korfu. Foto: Viktor

Efter tre dagar med besättningsbyte och omproviantering i Korfu var det dags för favoriter i repris. Först till Mourtos…

Ayfer med Nina, Anna-Paulina, Svante och Viktor

Ayfer för ankar i Mourtos med Nina, Anna-Paulina, Svante och Viktor på däck. Foto: Quentin

… och sedan till Lakka.

Ayfer på favoritplatsen i Lakka på Paxos. Foto: Quentin

Ayfer på favoritplatsen i Lakka på Paxos. Foto: Quentin

Med modifierad besättning infördes nya rutiner på Ayfer. Varje morgon avgick ”Croissantexpressen” i god tid till bageriet i Lakka och medförde nya fräscha bakverk till frukosten ombord Ayfer.

Croissantexpressen på väg till bageriet i Lakka

Croissantexpressen på väg till bageriet i Lakka

På vandring mot fyren på Paxos norra udde. Foto: Quentin

På vandring mot fyren på Paxos norra udde. Foto: Quentin

Vattenmeditation. Foto: Quentin

Vattenmeditation. Foto: Quentin

På väg till middagen i Lakka. Foto: Viktor

På väg till en av tavernorna i Lakka. Foto: Viktor

Då det var dags för Viktor att mönstra av och flyga hem tog han bärplansbåten från Paxos till Korfu. Båten går från Gaios, som är centralort på Paxos, och färden till Korfu tar en dryg timme.

Viktor går ombord på hydrofoilen i Gaios på Paxos för returen till Korfu

Viktor går ombord på hydrofoilen i Gaios på Paxos för returen till Korfu

Gott med glass i Gaios. Foto: Quentin

Gott med glass i Gaios. Foto: Quentin

Efter att Viktor lämnat oss seglade(!) vi söderut mot Lefkas, där vi efter passagen av Lefkaskanalen passerade Skorpios och i kvällningen kastade ankar i den rymliga viken Ormos Vlikho söder om Nidri. Vi hade först tänkt ankra vid en liten vik på fastlandssidan, men kom på andra tankar då vi kom närmare och såg att man förberedde ett stort strandparty med två stora brasor och en rekorderlig bardisk inne på beachen. Det är inte värt att ligga vaken för ett party dit man inte är bjuden!

Under segel. Foto: Quentin

Under segel. Foto: Quentin

Den flytande bron vid inloppet till Levkas kanal. Quentin sitter på sin favoritplats i fören.

Den flytande bron vid inloppet till Lefkas kanal. Quentin sitter på sin favoritplats i fören.

På Meganisi låg vi ett dygn vid Spilia Taverna i Spartochori innan vi förflyttade oss till Abelikeviken, eller Midsommarviken som svenska seglare kallar den. I Midsommarviken ligger man i perfekt lä för den rådande nordvästliga vinden och kan ta sig till fots till byn Vathi för proviantering och uteätande.

Lunch med pita gyros i Vathi på Meganisi. Foto: Quentin

Lunch med pita gyros i Vathi på Meganisi. Foto: Quentin

Linor i land

Det är inte bara råttorna som rör sig längs linorna i land. Lata dagar i ”Midsommarviken” på Meganisi

Den råtta vi fick ombord i Midsommarviken kom troligen inte längs linorna i land, på vilka vi hade skydd, utan längs ankarkättingen som vi dumt nog lämnat oskyddad. Lämningarna efter råttan fanns främst i fören och i ankarboxen, medan den befann sig i sittbrunnen då Anna-Paulina vaknade och tog den på bar gärning.

Råtta ombord!

Råtta ombord!

Eftersom Anna-Paulina och Quentin skulle ta sig vidare åt olika håll från Aten, seglade vi till Sami på Kefalonia, som har en behändig färje- och bussförbindelse till Aten via Patras på norra Peloponnesos. På väg till Sami passerade vi Ithaka.

Anna-Paulina och Quentin på väg till Sami på Kefalonia

Anna-Paulina och Quentin på väg till Sami, Kefalonia

alla sätt

Bekvämt alternativ? I bakgrunden Ithaka. Foto: Quentin

I stadshamnen i Sami ligger man omgiven av höga berg

I stadshamnen i Sami ligger man omgiven av höga berg

Utfärd till Myrtos beachen på västra sidan av Kefalonia i välventilerad hyrbil. Foto: Quentin

Utfärd till Myrtosbeachen på västra sidan av Kefalonia i välventilerad hyrbil. Foto: Quentin

För den som söker en behändig förbindelse mellan Aten och den joniska skärgården kan kombinationen buss och färja via Patras verkligen rekommenderas. På väg till Aten lastar man sitt bagage ombord på bussen i Sami, medan man själv kliver ombord på färjan. Tre timmar senare kliver man av färjan i Patras och hoppar ombord på bussen som efter en trevlig tur bland annat över Korintkanalen tar en till busstationen i Aten. Allt till en kostnad av 36 euro!

Färjan till Patra på Peloponnesos

Färjan från Sami till Patras på Peloponnesos

Nu har vi några veckor kvar att njuta av de lättare vindarna här i den joniska skärgården innan vi går genom Korintkanalen till Egeiska havet i mitten av september, då vi hoppas att meltemivinden börjat avta i styrka.


2 kommentarer on “Grekisk sommar med sol och bad / Summer in Greece”

  1. margit skriver:

    Hej på er
    Nu var det ett tag sedan jag var inne o tittade på alla fina bilder. Vilken skön resa ni har!!! Sommaren här hos oss har ju också varit fin så jag ska inte klaga. Allt gott Hälsningar Margit o Raj

    • ayfercrew skriver:

      Hej Margit o Raj. Roligt att ni orkar följa med vår blogg! Vi har legat ett par veckor i samma ankaravik och varvat ned och njutit av värme och bad. Samtidigt har vi på nära håll fått se hur livet under högsäsong kan te sig i en ankarvik som däremellan är rätt stilla. Vi fick några stora lyxiga motoryachter som närmaste grannar. Då de plockade fram allt de hade av både motordrivna och icke- motordrivna vattenleksaker blev det livligt i grannskapet… Men det var festligt att nattsimma då de satte på sin undervattensbelysning så det såg ut som om både båtarna och vi svävade tio meter över havsbotten. I går gick vi till en liten hamn omgiven av höga berg, som under några timmar på natten gav oss så kraftiga fallvindar att både vi och andra båtar fick sätta ordentliga varv på motorn för att hålla oss från kajkanten. Ha det bra! Svante o Nina


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.