Tillbaka i St Raphaël / Back in St Raphaël

St Raphaël 1 – 17 mars / March 1 – 17

Salt spray on the hard standing

Salt spray on the hard standing

On 1st of March we came back to St Raphaël. After a couple of days with decent spring weather we got an easterly storm, that brought a lot of sea water and sea weed to the hard standing, where Ayfer had spent the winter. By now Ayfer is back in the water in Port Santa Lucia – the huge marina in St Raphaël. We get a lot of good maintenance work and some improvements done by ourself and by the help of Boat Marine Services – Alubat´s outstanding agent here in St Raphaël. We will stay in St Raphaël until 20th of April, when we get friends from Finland aboard for cruising along the Italian coast.

Nina framför uppläggningsplatsen

Nina framför uppläggningsplatsen där Ayfer tillbringat vintern

Då vi kom tillbaka till St Raphaël den 1 mars hann vi i stort bara få bort vinterpresenningen från sittbrunnen och sprayhooden på plats innan hårda ostliga vindar med stormstyrka i byarna satte stopp för allt vårrustningsarbete utomhus. Vågorna slog nämligen över vågbrytaren så att hela den lilla båtuppläggningsplatsen översvämmades av saltvatten och sjögräs. Under två dagar var det gummistövlar som gällde vid passage till och från båten i 15-20 cm högt vatten. Då vinden bedarrat och vattnet runnit undan blev det fart på oss och en dryg vecka efter vår ankomst var Ayfer tillbaka i sitt rätta element igen.

Ayfer på väg i sjön efter drygt fem månader på land

Ayfer på väg i sjön efter drygt fem månader på land

Alldeles intill St Raphaël ligger Frejús, som har anor ända sedan romersk tid. Frejús har en modern hamn och ett modernt centrum nära havet, medan den historiska stadskärnan befinner sig en bit inåt land. Ett alldeles utmärkt mål för en cykeltur, tyckte vi härom dagen, och begav oss iväg. Våra små hopfällbara Bromptoncyklar som legat i akterstuven sedan senaste sommar, verkade även tacksamma över att slippa instängdheten i stuvfacket och få komma ut på litet äventyr.

På cykeltur till gamla stadskärnan i Frejús

På cykeltur till den gamla stadskärnan i Frejús

Vi hade förväntat oss att mars månad skulle vara litet varmare och soligare här än det vi hittills fått erfara. Då solen skiner är det varmt för ögonblicket, men det finns en kyla i luften som kommer fram så fort solen är borta. Men visst finns det tecken på att vi går mot bättre tider, inte minst körsbärsträdens blomning. Vi har heller ingen särskild brådska ut på havet, utan kommer att ligga kvar här i St Raphaël till omkring den 20 april. Då ska Tua och Peter från Finland mönstra på för att tillsammans med Svante segla längs den italienska kusten, medan Nina gör ett gästspel i den akademiska världen i Sverige för att opponera vid en doktorsdisputation.

Körsbärsträden slår ut i blom

Körsbärsträden slår ut i blom

Port Santa Lucia i St Raphaël är en jättestor marina med en nordlig och en sydlig bassäng. Ayfer ligger nu på paradplats utanför hamnkontoret i den södra bassängen med närhet till det mesta. Med tanke på att vi har en massa restauranger, matbutik och två bagerier inom nära räckhåll är det tur att Hotel La Marina med gym och bastu ligger strax intill oss vid kajen…

Medan vi ligger kvar i St Raphaël är det meningen att vi ska utföra sådana förbättringsarbeten som vi inte hunnit med hitintills. På dagordningen står bland annat att bygga en skyddande låda runt Ayfers upp- och nedfällbara bogpropelleraggregat i det stora stuvrummet i fören. Som det nu är måste allting stuvas och bindas fast minutiöst så att det inte kommer på avvägar och stör bogpropellerns funktion. Även en solpanelsinstallation kan bli aktuell om vi får tag på en panel som är tillräckligt effektiv för vårt behov men ändå liten nog för att få plats mellan antennerna på targabågen i aktern. Här i St Raphaël finns god tillgång till duktiga hantverkare och inte minst Alubatvarvets fantastiska agent för Medelhavet – Boat Marine Services med Olivier, Jean-Marie och Emmanuel – som kan allt om Ovnibåtarna och ständigt är beredda att hjälpa till.

Ayfer i Port Santa Lucia

Ayfer i Port Santa Lucia


3 kommentarer on “Tillbaka i St Raphaël / Back in St Raphaël”

 1. Ulla och Erik Nilsson skriver:

  Hej Nina och Svante,
  Välkomna i sjön och så önskar vi er en härlig seglingssäsong.
  Kram från Ulla och Erik på S/Y Malvina (fortfarande på land)

 2. Anna Calissendorff skriver:

  Det känns som ett välbehövligt vårtecken att ni är i gång och laddar för en ny säsong. Hälsningar från Stockholm med snö i luften och is på gatorna.
  Kram
  Anna

 3. margit skriver:

  Hej på er

  Även om det är ganska kallt där verkar det som om våren ändå kommit en bit på väg. Här har vi litte snödrivor kvar men vårblommorna börjar lite blygt titta fram
  Många hälsningar härifrån/Margit


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.