Till Gibraltar / Visiting the Rock

15-21 juni / June 15-21  Mazagón – Rota – Barbate – Gibraltar

Svante and a Barbary macaque ape

Our first attempt to negotiate the Strait of Gibraltar was no success, because the wind was much stronger than predicted in the forecast and the visibility bad. The decision to turn back to Barbate was right. Next day we had good visibility and a westerly wind that gave us nice sailing through the Strait. The new Alcaidesa Marina in the town of La Linea lying next to the border on the Spanish side is a peaceful base for exploring Gibraltar.

The Rock with the airport runway and Alcaidesa Marina in the background

På väg mot Gibraltar besökte vi Mazagón, Rota och Barbate. Detta är såväl sherry- som flamencodistrikt. Så mycket sherry blev det inte men väl en flamencokväll (läs: natt, då det började strax före midnatt) i Rota.

Livfull flamenco i Rota

På väg mot Barbate osade det bränt och laddningslampan gav varning. Men allt såg OK ut under huven. Väl i hamn upptäckte vi att höljet till ledningen från vår i Lagos installerade elektroniska laddningsdiod till batteribanken smultit vid dioden. En provkörning visade att laddningsströmmen låg på 15,6 V. Genom ett samtal till Lagos fick vi tipset att koppla bort vår extra alternator. Det visade sig vara rätt. Den extra alternatorns regulator hade tydligen gått sönder så alternatorn löpte amok.

Marinan i Barbate var trivsam

På väg till Barbate passerar man en av världens mest berömda uddar – Kap Trafalgar. (Du kommer väl ihåg slaget vid Trafalgar 1805 under Napoleonkrigen, då den brittiska flottan besegrade den fransk-spanska…) Man passerar även det första av de tonfisknät som under hela sommarhalvåret är utlagda vid ytan. Tack och lov är de väl utmärkta – även på sjökorten.

Cabo Trafalgar

Vid vårt första försök att passera Gibraltarsundet hade Marocko på den afrikanska sidan inte synts – trots att sundet som smalast bara är cirka 8 sjömil brett. Sikten var dålig och den ostliga vinden blev betydligt starkare än utlovat redan långt innan inloppet vid Tarifa. Så vi beslöt vända tillbaka till Barbate. Följande dag var förhållandena helt idealiska. Ibland lönar det sig att ge avkall på den finska sisun.

Litet vindstatistik för Gibraltarsundet: västlig vind 49 %, ostlig vind 46 %, sydlig vind 4 % och nordlig vind 1 %. Allt som oftast blåser det alltså antingen med eller emot.

Marocko på andra sidan av Gibraltarsundet

Vackert böljande landskap på spanska kusten i Gibraltarsundet

Gibraltarklippan med Europa Point längst ute till höger i bild. Geologiskt hör Gibraltarklippan hemma i Afrika, men klippan hade ”fastnat” på den eurasiatiska kontinentalplattan då plattorna efter att ha kolliderat med varandra gled isär igen. Tack vare detta isärglidande öppnades Gibraltarsundet och medelhavsbassängen får ett tillskott av vatten som är nödvändigt för att Medelhavet inte ska torka ut på grund av avdunstning. Den höga avdunstningen gör att vattnet i Medelhavet har betydligt högre salthalt än vattnet i Atlanten.

I La Linea kan man trots avkallet på finsk sisu besöka Suomi Baari. Vi försökte tala finska med tjejen bakom disken, men hon bara skakade på huvudet och sade att hennes morfar kom från Finland. Baren har sedan 1968 serverat hemmagjorda tapas med sjöstuk.

Bar Finlandia nära marinan i La Linea

Då man passerat gränsen med passkontroll och tull och promenerat över landningsbanan på Gibraltar Airport kommer man till själva samhället i Gibraltar

Gibraltar har stått under många olika välden innan engelsmännen tog över i början av 1700-talet

En av Gibraltars makaker i bärplockartagen

Gibraltarsundet med Jebel Musa i Marocko uppe till vänster, den andra av Herakles stoder (som Gibraltarsundet kallades under antiken) vid sidan av Gibraltarklippan

I Queensway Quay Marina kan man ligga både centralt och ståndsmässigt

Nu seglar vi vidare längs den spanska medelhavskusten i sakta mak med kurs mot Almeria, där vännerna Cia och Toni ska mönstra på om en vecka. I morgon är det midsommarafton. Eftersom läget i fråga om sill och snaps av lämpligt slag är ännu sämre än förra året, är förväntningarna inte högt ställda. Men vi önskar en trevlig midsommar åt alla er som har det bättre ställt då det gäller sill, snaps och ljusa sommarnätter…


6 kommentarer on “Till Gibraltar / Visiting the Rock”

 1. Michaela Sjöstedt skriver:

  Ni önskas nu en riktigt Glad Midsommar, även om snaps o sill saknas så har ni ju såååååå mycket annat som vi saknar här…..
  Det är så roligt och underhållande att följa er resa!!!!

 2. Janne Bjuvberg skriver:

  Ha en skön midsommar ni också! Ni lär ju i alla fall inte ha traditionellt svenskt midsommarväder, även om ni saknar sill o nubbe. Det är alltså inte så synd om er!

  • ayfercrew skriver:

   Hej Janne!
   Vi hade faktiskt tänkt tillägga inom parentes ”Det är inte synd om oss…” men du hann före. Glad midsommar på dig! Nina o Svante

 3. Anna Calissendorff skriver:

  Här kommer midsommarhälsningar från Runmarö – vi följer er resa och njuter av text och bild!

 4. Annika Sjöqvist Platzer skriver:

  Härligt att ni nu är på väg, till och från följer vi er i tankarna. En av oss (A) har just upplevt Spanien till fots genom att pilgrimsvandra 10 mil från Ferrol till Santiago de Compostela. Atlantens inflytande är tydligt även på land i Galicien. Lev väl! Annika och Tom

 5. huub beelen skriver:

  Hi Nina,
  nice blog. Are you sailing all the time? Very big holiday!
  We just returned from a 2 week trip to China with Viktor and Thomas. Very interesting.

  Huub Beelen


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.