God Jul! / Merry Christmas!

Lagos hösten/autumn 2011

Merry Christmas!

With this picture from Marina de Lagos we wish all of you a Merry Christmas and a Happy New Year 2012!

In the beginning of October Ayfer was hauled a shore in Sopromar Yard in the affinity of Marina de Lagos. The guarantee works from the summer have been redone and the crew has been living on board for most of the time. As Svante´s mother was seriously ill in the end of the summer and died in October, there has been a lot of travelling between Lagos and Helsinki during the autumn.

A rich social life among the boating people wintering in Lagos, some guests from Finland, the activities of Lagos Navigators and the discovery of a gym in the public swimming hall and another in Marina Club Hotel have made the autumn in Lagos quite busy. For Ayfer´s crew the sauna in Marina Club has been a source of consolation when longing for the short, dark and cold days of the Nordic winter…

God Jul och Gott Nytt År 2012!

Marina de Lagos har utlyst en tävling om bästa juldekoration ombord på båtarna i marinan. Själva deltar vi inte i tävlingen eftersom s/y Ayfer står på land på Sopromarvarvet. Men vår favorit är avgjort denna Oceanis med såväl julgran som tomte – enkelt och stilrent. Att båten dessutom råkar heta Celebration gör ju inte saken sämre.

S/Y Celebration i juleskrud

Dock är det inte för julen som Lagos och övriga Algarve är populärt bland turister, båtfolk och vinterboende ”utlänningar”. Ett behagligt klimat med stabilt väder, vacker natur med spännande inslag, vänlig befolkning och gott uteätande till billiga priser är några av framgångsfaktorerna. Bilden nedan är inte tagen ur en turistbroschyr, utan av oss själva på en av våra promenader i omgivningarna runt Lagos.

Vy vid lunchvila på promenad utanför Lagos

Vandringsvy söder om Lagos

Söder om Lagos

Inloppet till Lagos

Livet i Lagos kan förefalla stilla så här under höst- och vintersäsong och livet i en marina med övervintrande seglare knappast lämpat för en dokusåpa. Faktum är dock att det händer en massa hela tiden. Bara vid vår egen brygga i marinan har det fötts en baby i en liten katamaran, en pappa på besök i en båt fallit i från bryggan och drunknat samt seglings- och livsplaner reviderats på grund av cancerbesked mm.

Vy över "historic town" i Lagos

Innan vi flög hem till Finland i början av oktober var det dags att ta upp Ayfer på Sopromarvarvet, som ligger granne med Marina de Lagos, för att göra om garantireparationerna från i somras.

Ayfer på väg till Sopromar Yard

Lyft på Sopromar

Ayfer inplastad för grundmålning

Täckning för byte av fönsterrutor. Obs Svantes lokala fortskaffningsmedel, en mountain bike modell billig

Nya fönsterrutor på plats

I närheten av Lagos ligger ett antal fina golfbanor. Även om vi inte själva spelar golf var det roligt att i början av november slå följe med vännerna Cia och Toni från Finland och tillbringa ett par dygn på anrika Penina Golf Hotel utanför Portimao. I denna miljö kom Svantes klubbrock som hängt oanvänd i garderoben på Ayfer väl till pass!

Anrika Penina Golf Hotel utanför Portimao

Cia och Toni in action

Cia och Nina vid välförtjänt middag på Penina, denna kväll i den engelskinspirerade restaurangen

Bland många andra aktiviteter som anordnas av Lagos Navigators (www.lagosnavigators.net) finns onsdagsvandringarna på 12-18 km i den vackra terrängen i närheten av Lagos. Vandringarna samlar ibland över femtio deltagare (strollers), som tar sig till startpunkten med buss, tåg eller bil, och sedan under engelske Chip´s sakkunniga ledning effektivt vandrar mot målet. Med tanke på att terrängen ofta är utmanande och en del av deltagarna till åren komna går vandringarna i imponerande takt. Vi som gärna äter en riktig picknicklunch får dricka vårt  kaffe på springande fot då tåget drar vidare efter en lunchpaus tänkt för litet smörgåstugg.

Strollers på väg från Vila do Bispo till Sagres strax öster om Cabo Sao Vicente

Landskap på väg mot Sagres

Vandringen i mitten av december utgick från fyren vid Cabo Sao Vicente i det sydvästra hörnet av Portugal

Västkusten på Algarve norr om Cabo Sao Vicente

Det är inte bara i den internationella gemenskapen det händer saker hela tiden med onsdagsvandringar, fredagsmiddagar mm. Även den nordiska gemenskapen är aktiv med kvällar ombord på de olika båtarna, gemensamma middagar och till exempel trevligt luciafirande ombord på s/y Alacrity från Norrköping. Mottagningen på den finska självständighetsdagen den 6 december ombord på s/y Ayfer var dock inställd detta år, då festlokalen var inslagen i svart plast!

På luciakvällen övades det sånger inför julaftonens "bryggturné"

Långsegling är inte bara avkoppling, goda måltider och trevliga kringaktiviteter, utan också en massa underhållsarbete. Listan över ogjorda arbeten är oftast lång eller mycket lång. För att visa att vi inte ligger på latsidan är det på sin plats med en bild från tvätten av babords vattentank härom dagen. Tvätten utfördes med hjälp av lånad trycktvätt med hetvattenfunktion, grön scotch brite (”björntunga” på finlandssvenska) och alla upptänkliga verktyg och köksredskap som kan förlänga armarna. Spegel och ficklampa är oumbärliga i detta arbete. Trots att arbetet till 90 % utfördes av Nina var det endast Svante som fastnade på bild. Livet är tyvärr inte rättvist!

"När armarna inte räcker till..."

Ända till slutet av augusti följde Svantes mamma intresserat Ayfers färd och prickade in våra positioner på en karta hon hade framme på ett bord. En kraftig hjärninfarkt förändrade sedan hastigt situationen och i slutet av oktober gick hon ifrån oss. Detta har förstås präglat vår tillvaro under hösten och föranlett ett antal flygresor mellan Portugal och Finland.

Svantes mammas begravning i Finland i november

Reflektionen i slutet av detta inlägg får bli att det gäller att ta vara på livet så länge vi har det – och att ta vara på oss själva och varandra så länge vi ”har oss”.

Vi vill önska alla er som följt bloggen ”Segling med s/y Ayfer” under år 2011 en God och Fridfull Jul och ett Gott Nytt Seglingsår 2012!

Nina och Svante


4 kommentarer on “God Jul! / Merry Christmas!”

 1. Michaela Sjöstedt skriver:

  Åh så underbart ni har det!!! Vika bilder!!! Såå vackert det verkar vara!!!
  Vi önskar er ett riktigt härligt och oförglömligt jul & nyårsfirande!!!!
  Varma hälsningar, Michaela & Stefan

 2. Carin Eklund skriver:

  Hej Svante och Nina! Vad kul att se de fina bilderna och läsa om era äventyr. Vi önskar er en riktigt god jul och ett gott nytt år. Om ni har vägarna förbi Enebyberg är ni hjärtligt välkomna in på en kopp kaffe och mys framför brasan i vårt ”nygamla” hus! Många kramar Carin m familj

 3. Bodil Renlund skriver:

  Vilken vacker plats ni har båten på nu! Jag önskar er goda dagar med era nära och kära i Finland och Sverige innan ni far tillbaka till seglingen. Vår familj träffas i flera omgångar och på juldagen ska det bli en storsamling av alla barn och barnbarn.

  God Jul och Gott Nytt År till er alla!
  önskar Bodil

 4. Anna Calissendorff skriver:

  Vilken höst – livet som det kan te sig i ett nötskal. Fantastiska bilder och ett härligt liv. Hoppas ni får lugna och fina helgdagar med nära och kära. Själv har jag just lagt sista handen vid mandelmusslorna – julen bjuder som vanligt familjeträffar i olika konstellationer. Julafton blir det som vanligt knytkalas här på Svanvägen med mina bröder och deras familjer.
  Jul och nyårshälsningar till hela familjen!

  Anna och Johan


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.