Lissabon / Lisbon

11-15 september Lissabon (Cascais)

Walking up and down the seven hills of Lisbon – enjoying the irresistible charm of Portugal´s capital.

Från Cascais når man centrum av Lissabon på 35-40 minuter med lokaltåg så det är inte stor idé att försöka få plats i någon av marinorna inne i staden. De ligger ändå inte på promenadavstånd från centrum.

Traditionell vy över Lissabon från Castelo de S. Jorge med Kristusstatyn och 25. aprilbron i bakgrunden. Statyn uppfördes som tack för att den katolska kyrkan framgångsrikt hade bidragit till strävandena att hålla Portugal utanför andra världskriget.

Centrala Lissabon ligger på sju kullar. Det som ser nära ut på kartan kan innebära åtskilligt klivande uppför och nedför kullarna. Då skyltningen dessutom är knapphändig blir det lätt extra mycket klättrande. Men man får motion – och staden är charmig, vilket villigt ska erkännas!

Torget Pracao do Comércio med statyn av kung Dom José I som gav order om en total rekonstruktion av Lissabon efter jordbävningen år 1755

Vy över Lissabon mot öster från Castelo de S. Jorge

Vy över Lissabon mot nordväst från Castelo de S. Jorge

Kvällssol över Castelo de S. Jorge uppe på den högsta av de sju kullarna i centrala Lissabon. Borgen som uppfördes av morerna i mitten av 1000-talet, fick sin glansperiod som hem för kungafamiljen efter att den första kungen av Portugal, Dom Afonso Henriques, erövrat Lissabon år 1147.

Skönt med middag med fadomusik efter en hel dags vandring upp och ned för några av Lissabons kullar. Fadomusiken föddes i stadsdelen Alfama söder om borgen. Förutom i Alfama finns många restauranger med fadomusik i de trånga kvarteren i Bairro Alto på kullen sydväst om finanskvarteren.

Trottoarsten i Portugal...

Lissabon

Torre de Belém byggdes i början av 1500-talet för att försvara mynningen av Rio Tejo och Jerónimosklostret i närheten. Tornet stod 200 m ute i floden innan den stora jordbävningen 1755 "modifierade" strandkonturen.

Jerónimosklostret där Museu de Marinha (Sjöfartsmuséet) är inrymt i ett hörn av byggnaden.

Del av världskarta på Sjöfartsmuséet där de upptäcktsresor som utgick från Portugal finns inritade, bland annat Vasco da Gamas resa till Indien och Fernao de Magalhaes segling runt jorden. Tack vare Henrik Sjöfararens (Henrique o Navegador, portugisisk prins, död 1460) insatser blev Portugal en ledande sjöfartsnation i jakten på nya kolonier.

Tumlaren Neblina, byggd i Bilbao år 1947 enligt svensk design från 1934, donerades 1985 till Sjöfartsmuséet

Området för Expo 98 i nordöstra delen av Lissabon

Konstruktionen av taket över trafikknutpunkten vid området för världsutställningen Expo 98 i Lissabon har inspirerats av palmernas "design". Expoområdet har haft 11 miljoner besökare sedan 1998.

Utsikt över Parque Eduardo VII och dess fortsättning i Avenida Liberdade med finans- och affärskvarteren i Lissabon. Parken fick sitt namn till åminnelse av den engelska kungens besök i Lissabon år 1903 för att bekräfta den engelsk-portugisiska alliansen.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.