Saint Raphaël et Les Voiles de Saint Tropez

2 – 30 oktober / October 2 – 30  Saint Raphaël

On the way to Saint Raphaël

In the beginning of October Ayfer was lifted up in Saint Raphaël for some guarantee works, which Alubat´s nice and competent service team carried out in one single day! We were very impressed and happy to get our problems solved so quickly. In Saint Raphaël we also got good help from Alubat´s agent Boat Marine Services with the three musketeers Olivier, Jean-Marie and Emmanuel. Because the hard standing in Saint Raphaël has such a good atmosphere, is beautifully situated and seems to be a place with good security, we decided to leave Ayfer there for the winter. This arrangement also makes it possible for us to spend more time in Finland and Sweden during the winter months. A highlight during our four weeks with lots of maintenance work in Saint Raphaël was a visit in St Tropez during the regatta week ”Les Voiles de St Tropez”. The regatta gathers together extraordinary modern sailing boats alongside the most beautiful traditional yachts, see pictures below.

Den 5 oktober lyftes Ayfer upp i Saint Raphaël

Den 2 oktober motoriserade vi från Villefranche sur Mer till Saint Raphaël, där vi efter ett par dagar lyftes upp av Provence Marine Levage, vars uppläggningsplats endast rymmer ett tjugotal båtar. Efter några dagar på land anlände Alubats effektiva serviceteam, som under en lång arbetsdag lyckades åtgärda ett par problem som omfattades av varvets garanti. I Saint Raphaël blev vi väl omhändertagna av Alubats agent och samarbetspartner, Boat Marine Services, som hjälpte oss med både praktiskt underhåll och kontakter till olika hantverkare med erfarenhet av Ovni-båtar.

Eftersom platsen där Ayfer ligger är vackert belägen med fin utsikt över vattnen utanför Saint Raphaël och Frejús, och därtill förefaller trygg, beslöt vi att Ayfer får stå kvar där på land över vintern. Då de sympatiska grabbarna på Boat Marine Services – Olivier, Jean-Marie och Emmanuel – kan se till Ayfer då vi själva är borta, kan vi tillbringa litet mera tid hemma i Finland och Sverige denna vinter.

Emmanuel hjälper oss med slipning och målning av centerbordet

Vår första vecka i Saint Raphaël sammanföll med den stora regattaveckan i vattnen utan St Tropez, ”Les Voiles de St Tropez”, som sedan 26 år tillbaka går av stapeln i slutet av september/början av oktober. Evenemanget samlar många extraordinära moderna båtar vid sidan av ett stort antal vackra traditionella segelbåtar, till exempel J-båtar. Rolex trofén går till vinnaren av den klassiska klassen över 16 meter. Så vi hoppade på turbåten som går från Saint Raphaël till St Tropez, dit vi kom fram i lagom tid för att få se de fantastiskt vackra klassiska segelbåtarna komma in i hamnen och lägga till vid kajerna.

På väg med turbåten till Saint Tropez

Hamninloppet till Saint Tropez

Det var fullt av både båtar och folk i St Tropez – vilket inte hindrade vår fotograf Nina att ta sig längst ut på kajen och ”föreviga” folkfesten, stämningen och de vackra båtarna.

Härlig seglarstämning i Saint Tropez

Tilläggning

Jubel på fördäck. Observera längden på storbommarna hos dessa seglande skönheter!

Även överhängen är ståtliga

Cambria, William Fifes mästerverk från 1928

Den båt vi mest väntade på att få se var ändå Velsheda – den legendariska J-båten byggd av Camper & Nicholson 1933. Trots fantastiska framgångar i kappseglingar med bland annat ”Britannia”, ”Endeavour” och ”Shamrock” och mängder av segrar under 1933-36, lades hon upp i en lerig flodbädd vid Hamble 1937, varifrån hon räddades först 1984 och sedan återställdes till sin forna glans. Eftersom Velshedas skeppskista stod på kajen inväntade vi tålmodigt hennes ankomst.

Medan vi väntade på Velsheda backade konkurrenten Shamrock in

Äntligen kom hon – Velsheda

Det var inte bara J-båtarna som representerade de legendariska farkosterna i St Tropez. På plats fanns till exempel även Pen Duick V – 10,60 m slupen som den franske mästerseglaren Eric Tabarly lät bygga för singlehand racet från San Fransisco till Tokyo 1969, vilket han även vann. Båten var utrustad med barlasttankar med vatten, vilket var en stor nyhet på den tiden.

Pen Duick V

Legendarisk är även Brigitte Bardot, som gjorde St Tropez till sin hemstad redan 1958 och har bott där sedan dess. År 1973, innan hon hade fyllt 40, lämnade Brigitte Bardot skådespelandet ”för att dra sig ur det hela på ett elegant sätt” och har senare främst gjort sig bemärkt som en aktiv djurrättsaktivist. Mindre hedrande är hennes engagemang mot invandringen och ”islamiseringen” av Frankrike under 1990-talet, då hon bötfälldes för rashets fem gånger.

Brigitte Bardot

Vår dag i St Tropez bjöd på intensiv stämning och talrika skönhetsupplevelser, så det var med mättade sinnen vi satte oss på bussen för returen till Saint Raphaël.

Det blev en fin dag med segelfest i Saint Tropez

Dagen i St Tropez var dock ett undantag under våra fyra oktoberveckor i Saint Raphaël. Mestadels var vi nämligen fullt upptagna av arbete med underhåll och vinterkonservering av Ayfer och all utrustning ombord. Vi hade en hel del att ta igen efter förra vintern i Lagos då olika omständigheter gjorde att det inte fanns tid och möjlighet att bereda Ayfer för vintern då hon togs upp på Sopromarvarvet.

Eftersom uppläggningsplatsen i Saint Raphaël är utsatt för de hårda vindar som drar fram i trakten är det viktigt att båtarna på land står i vindriktningen med ena ändan mot västnordväst och andra ändan mot ostsydost. Mistralen blåser nämligen med jämna mellanrum från västnordväst med stormstyrkor i byarna. I slutet av oktober fick vi känna på detta då vi hade vind på upp till 30 m/s rakt akterifrån och ingenting hölls kvar i sittbrunnen om det inte var fastbundet. Från ost kommer de hårda stormarna under vintern. På grund av det här kan varken sprayhood eller bimini lämnas kvar som skydd för sittbrunnen, så vi lät sy ett strömlinjeformat regn- och solskydd som låter vindarna passera över båten.

Ayfers nya vintertäcke för sittbrunnen

Då resebloggen ”Segling med s/y Ayfer” nu går mot slutet av den andra säsongen kan det vara intressant att presentera litet statistik. Sedan starten i juli 2011 har bloggen haft 9.859 visningar. Dagsrekord på 149 respektive 140 visningar sattes den 15 och 16 november 2012 med många visningar i USA. Sedan den 25 februari 2012 har bloggen haft besökare från 45 länder (Sverige 2494 visningar, Finland 1275 (+ Åland 177), Spanien 364, USA 348, Ryssland 260, Portugal 258, Frankrike 186, Schweiz 99, Kanada 92, England 83, Nederländerna 56, Italien 50, Kroatien 49, Tyskland 45, Norge 39, Ukraina 21 etc.). Mest avlägsna plats är Tonga med 3 visningar. Om Alubat snart får en beställning på en Ovni 495 från Ryssland blir vi inte alls förvånade. Sidan ”Om båten” med bilder av Ayfer har nämligen studerats flitigt just i Ryssland.

Vi tackar alla er som aktivt följt vår blogg även denna säsong – tack för visat intresse och uppmuntrande kommentarer! Nu blir det vintervila även i bloggandet, men vi i ”ayfercrew” lovar krypa ur idet senast i slutet av februari så att vi kan fortsätta äventyret då marssolen tittar fram. Vilket den lär göra med besked i Provence!

Solnedgång i sittbrunnen på land i Saint Raphaël


One Comment on “Saint Raphaël et Les Voiles de Saint Tropez”

  1. Thomas Olsson skriver:

    Vackra bilder. Vi reser hem den 21 dec och vet ej i dagsläget när vi återvänder. Tur med väder har vi. Gott och varmt och solen lyser mest. Lite regn. Ha det så hörs vi


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.