Klara för avfärd / Ready to go

Lagos mars – juni 2012 / Lagos March – June 2012

After a busy spring with social events, trips to Seville and Lisbon, guests from Finland, updating the diving skills, maintenance work and preparing for the sun and heat of the Mediterranean, we are ready to leave Lagos. If we just could get the spare part for our water maker from the customs in Lisbon…

Nina on the top

Svante under the bottom (together with Martyn from Dive Time)

Om det inte vore för tullen i Lissabon, hade vi redan seglat iväg från Lagos. Men det ville sig inte bättre än att den reservdel till vår watermaker som på två dagar kom från Kalifornien till Lissabon, redan hade tillbringat ett ansenligt antal dagar hos tullen i Lissabon innan vi överhuvudtaget fick meddelande därom (per brev på portugisiska med fel både på den telefonnummer och den e-postadress vi ombads kontakta!). Så nu jobbar vi för allt vi är värda på att få ut vår reservdel från tullen och skickad till Lagos. Det har redan blivit åtskilliga samtal och många mail, och ännu är vi inte i mål.

Våren i Lagos har varit behaglig, om även tidvis betydligt svalare än vi förväntat oss. Efter påsk hade vi en envis nordanvind som gjorde att vi fick inta samtliga måltider ombord inne i salongen. I övrigt har det varit en vår med många sociala begivenheter, flera omgångar gäster från Finland, utfärder såväl till orter i närheten av Lagos som till Sevilla och Lissabon. Mycket arbete med reguljärt båtunderhåll och återställande av ordningen efter vistelsen på Sopromarvarvet. Rustandet av båt och besättning för sol och värme i Medelhavet utgör ett kapitel för sig. Svante passade även på att uppdatera både färdigheter och utrustning för dykning. En tre veckors vistelse i Finland och Sverige före och efter Valborg med släktträff i Stockholm och vår guddotter Jennys bröllop i Helsingfors gav perspektiv på tillvaron i Lagos.

Plaza de Espana i Sevilla. Foto: Håkan Holmfeldt

Av sevärdheterna i Sevilla är Alcazar ett måste. Här blickar vi ut över trädgården. Foto: Håkan Holmfeldt

Vi gjorde utfärden till Sevilla, Ayamonte och Alcoutim tillsammans med Ing-Marie och Håkan från s/y Alacrity. Här sitter de vid gränsfloden mellan Portugal och Spanien, Guadiana.

Marina de Lagos ordnar varje månad ett ”social event” för dem som ligger i marinan. Här besöker vi den ekologiska vingården Monte da Casteleja strax norrom Lagos.

På besök på ekologiska vingården Monte da Casteleja

Våra seglarvänner från förra sommaren, Ami och Michael, tillbringade största delen av vintern hemma i Hamburg. Det blev ett härligt återseende med tårtkalas à la Michael då de kom seglande till Lagos från vinterhamnen i Albufeira.

Festligt återseende i Lagos med tårtkalas hos Ami och Michael ombord deras vackra klassiker s/y Loop-over-de-Loft

Somliga kommer medan andra går. Nu stod Hans och Magnhild på Oceana från Norge i tur att dra vidare efter bottenmålning på Sopromarvarvet. Oceanas salong var den överlägset populäraste platsen för kortspel under vintern, med Magnhild som okorad mästare i Liverpool.

Oceana från Molde drar vidare med sin gemytliga besättning Hans och Magnhild

Många engelska seglare har slagit sig ned permanent i Lagos. Nu följer även seglare av andra nationaliteter efter, till exempel Håkan och Helena på s/y Nike, som bytt Stockholm mot Lagos. Vad gäller klimat, takterrass och utsikt över öppet hav, var det inget dåligt byte. Tack Helena och Håkan för en härlig kväll!

Utsikt från takterrassen hos seglarvännerna Helena och Håkan som bosatt sig i Lagos

Våra gäster från Finland hade inte alltid den bästa turen med vädret. NJK- och Najadvännerna Millis och Jancka, som kom bilande från sin golfvistelse i Spanien, fick del av både regn och blåst under en trevlig utfärd från Lagos till Luz och Sao Vincente. Då Marianna och Tero besökte oss låg ”nortadan” över hamnen med sådan intensitet att vistelse ovan däck inte var att tänka på. Men det blev i stället flera trevliga utfärder och gemytliga middagar både ombord och på våra favoritställen i Lagos.

Marianna och Tero under en utfärd till Sagres

De gamla ridkompisarna Marianna och Nina på äventyr i Bensafrim norr om Lagos

Policia Maritima har visat stor aktivitet utanför Algarvekusten. Nedan ser vi hur de är på väg att borda en katamaran som rundat Sao Vincente. Flera av våra bekanta besättningar har vittnat om hur de kollar eldsläckare (ska provtryckas varje år), nödraketer (bäst före datum), båtens papper samt att ”Light dues” (fyrskatten, hoppas den faktiskt går till fyrarnas underhåll) är betald. För Ayfers del kostade fyrskatten oss 11 euro och 50 cent då vi oombedda tågade in och betalade den på det lokala skattekontoret i Lagos. En besättning som kollades utanför Faro fick ta taxi till marinaffären i Ayamonte för att köpa nya brandsläckare och nödraketer innan de fick segla vidare.

Policia Maritima in action utanför Ponte da Piedade

Det är inte bara seglarvänner som skaffar lägenhet i Lagos. Gamla vännerna Gunilla och Jamal har haft sin lägenhet redan i många år. Genom att deras lägenhet befinner sig på visst avstånd från turiststråken, har de fått god kontakt med lokala portugiser. En kväll på relativt nya kvartersrestaurangen Bela Vista i grannhuset utvecklade sig till en verklig festmåltid med välsmakande mat och dryck i överflöd, allt för 8 euro per person. Det säger sig självt att vi gärna besökte Bela Vista flera gånger, inte bara för matens utan även för den fina stämningens skull.

På Bela Vista tillsammans med Gunilla och Jamal

Den sista maj firade vi 32 års bröllopsdag med en improviserad färd till Lissabon, som gav oss tillfälle att besöka en båtutställning på Sopromars nyöppnade varv i Lissabon och ta emot de första båtarna som gick i mål på den sjunde etappen i Volvo Ocean Race. Det blev en trevlig kväll tillsammans med Sopromarpersonal på varvet vid paradplats vid inloppet till Lissabon, med fortsättning i Volvo Ocean Race byn strax intill.

Utsikt över floden Tejo i Lissabon från det trevliga hotellet Ribeira Tejo Boutique Guesthouse

Vår sista minuten hotellbokning i Lissabon blev en veritabel succé. Vi lyckades få ett rum på fjärde våningen i Ribeira Tejo Boutique Guesthouse beläget mycket centralt med härlig utsikt över Tejofloden. Hotellet var enkelt, men smakfullt och ändamålsenligt inrett med hög trivselfaktor, inte minst beroende på den trevliga personalen. Rekommenderas varmt! Adress: Travessa de Sao Paulo, n°5, e-post: ribeiratejo@guesthouselisbon.com, webbadress: http://www.guesthouselisbon.com.

Abu Dhabi i mål som etta i Lissabon på etapp 7 i Volvo Ocean Race

Vinnarna på Abu Dhabi välkomnas i hamn i Lissabon

Nu väntar vi tålmodigt (läs: ringer några samtal per dag till Lissabon) på att få vår reservdel från tullen, så att vi kan kasta loss och lämna Lagos med kurs mot Gibraltar och Medelhavet. Väder och vind får bestämma takten, men vi siktar på att i mitten av juli befinna oss på Mallorca, där vi hoppas få våra ungdomar ombord. Men första anhalt efter Lagos blir förhoppningsvis den vackra lagunen innanför ön Culatra söder om Faro – där mången seglare funnit sitt paradis.


5 kommentarer on “Klara för avfärd / Ready to go”

 1. Merja skriver:

  Hej Nina och Svante,

  Skojigt att läsa om era företaganden på landet också, låter mysigt (i gott sällskap med vänner) och gott (god mat)! Vi håller tummarna upp att tullen sätter fart på försändelsen… Synd att ni åker till Medelhavet först nu, det skulle ha varit skojigt om ni skulle ha mött Basse med skolgruppen där, de seglade ut från Marmaris förra söndagen, på en katamaran (Bahia 46), på en segeltur bara på 6 dagar, men ändå spännande för killar på 15-16 år, som hela våren har studerat segling på skolan efter skoldagen. De seglar nu självständigt, utan hjälp av erfarna seglare, och bara med hjälp av kartor och kompass, inga moderna saker är tillåtna. Natrurligtvis är det vuxna, som kan segla, med, men de hjälper bara om något börjar gå åt skogen. Basse har lyckats se delfiner redan, enligt läraren hade han mycket bra tur. Vädret har varit bra, bara soligt, med lämplig vind, så de har fått god fart på sig.

  Hoppas att ni snart kan segla ut på havet, ni också, jag kan tänka mig att det är svårt att vänta nu.

  Kram,

  Merja och Rick

 2. Leena Palmén skriver:

  Hei! Terveisiä teille molemmille sinne. Satuin katsomaan blogianne juuri tänään, kun olitte päivittäneet sitä. Mukavaa luettavaa. Hyvää jatkoa ja kesän jatkoa. Ehkä tavataan, kun olette taas Suomessa. T.Leena

  • ayfercrew skriver:

   Hei Leena!
   Kiitos mukavasta kommentistasi! Nyt olemme vihdoin Välimerellä Esteponassa 20 mailia Gibraltarista. Ennakko-odotukset huomista Juhannusiltaa ajatellen ovat korkealla vain lämpötilan ja sään suhteen, silli, snapsi ja sauna kun puuttuvat. Hyvää Juhannusta sinulle ja koko perheelle – toivottavasti saatte viettää sitä Trollholmenissa! Terveisin Nina ja Svante

 3. margit skriver:

  Lycka till på er färd mot nya äventyr./Margit

 4. Håkan och Ing-Marie skriver:

  Hej Nina och Svante.
  Trots alla prövningar i Lagos tycker vi att er blogg vittnar om fantastiska upplevelser, särskilt i Lissabon. Vi hoppas nu att reservdelen har anlänt lagos och att ”Ayfer får lämna spiltan”. Lycka till på färden till Medelhavet.
  Håkan och Ing-Marie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.