De spanska ”riorna” / Rías Baixas

19 – 27 augusti Portosin – A Pobra do Caraminal – Combarro – Islas Cies – Baiona

Exploring the Rías Baixas with a visit in old nicely restored fishing village Combarro and a night anchoring inside the Cies Islands as highlights during the week.

Fishing village Combarro in Ria de Arosa

Då ungdomarna åkt hem blev det litet ensamt och tomt ombord på Ayfer. Samtidigt hade det varit så mycket ”action” med den unga besättningen att vi såg fram emot några dagars lugn tillvaro i de spanska ”riorna” (ria = vik, rio = flod). Då man rundat Cabo Finisterre kommer man till fyra vikar som skär djupt in i den spanska västkusten, Ria de Muros, Ria de Arosa, Ria de Pontevedra och Ria de Vigo. De tre senaste är vid sina inlopp skyddade av öar, Isla Salvora, Isla Ons respektive Islas Cies, som rätt framgångsrikt hindrar den atlantiska swellen (dyningen) att nå in i riorna. Då man efter Cabo Finisterre svänger in i riorna känner man helt påtagligt att klimatet är betydligt varmare här än längre i norr.

Isla Salvora som skyddar inloppet till Ria de Arosa

De stora vikarna är kantade av små samhällen av varierande karaktär, många inbjudande och idylliska. Det sker en kontinuerlig utbyggnad av moderna marinor i de gamla fiskehamnarna. På många ställen kan man därför välja mellan att gå in i marinan och betala hamnavgift eller ligga för ankar utanför vågbrytaren och ta sig in med jollen. Man kan även kombinera de båda sätten. Efter att man legat inne i marinan, sett sig omkring, ätit gott och bunkrat upp vad man behöver, kan man kasta loss och lägga sig för ankar inför avfärden följande morgon. Eftersom det är nätterna som kostar kan man på detta vis spara en och annan hamnavgift. En hamnavgift på 40-50 euro per natt är sällan ett problem under en vanlig semestersegling. Då man däremot ligger ute månad efter månad slukar hamnavgifterna en ansenlig del av reskassan.

Nina på kvällssim i Portosin

Vår tid i riorna sammanföll med tiden för sensommarfiestan. I varje by sköts det smällraketer morgon, middag och kväll. Därtill hade flera orter besök av tivoli med ett antal ljudliga attraktioner jämte disco kvällen lång. Processionerna med byns skyddshelgon som bars omkring flankerat av hela prästerskapet var heller inte helt diskreta eftersom den lokala militären ingick i processionen med blåsinstrument och slagverk.

Combarro

I Ria de Pontevedra besökte vi Combarro – en verklig pärla i Galicien. Combarro är en gammal fiskeby i massiv granit med vingårdar alldeles inpå, allt restaurerat med stor pietet. Byn är så kompakt att vi, då vi sent på kvällen avvek litet från huvudstråket, genast hamnade ut i vingårdarna. Ett typiskt fiskarhus i Combarro har två våningar, i den nedre fanns förråden och allt som behövdes för fisket, i den övre bodde man. Dessa hus ligger vägg i vägg längs de smala gränderna. För att beskydda det lilla samhället mot allt ont behövde man i byn sju ”stationer” med kors, med Kristus på ena sidan och Maria på den andra.

På väg in i fiskarbyn Combarro

"Herre, beskydda vår by mot allt ont!"

Gata med typiska fiskarbostäder i Combarro

Combarro

Combarro

En natt för ankar vid Islas Cies – öarna som skyddar inloppet till Ria de Vigo – blev en verklig höjdpunkt under våra dagar i riorna. Vi var endast två segelbåtar som låg för ankar på insidan av den sydligaste av de tre öarna, med alla ljusen från storstaden Vigo på andra sidan vattnet. Dessa öar utgör nationalpark och stora delar av öarna har avdelats som fågelskyddsområde. Av någon anledning har vattnet kring dessa öar samma turkosa färg som det brukar ha kring paradisöar av olika slag…

Isla del Norte – den nordligaste ön i ögruppen Islas Cies

Ayfer för ankar vid Isla de San Martin - den sydligaste ön

Utsikt från vår ankarplats - fyren på Isla del Faro, den mellersta ön

Den härliga sandstranden var full av snäckor på Isla de San Martin

På väg ut ur riorna stannar de flesta båtar till i Baiona – känd som den ort där Columbus landsteg då han återvände från Nya Världen 1493. Till minne av detta ligger en replik av Pinta permanent förtöjd i hamnen. Baiona är relativt oförstörd av turismen och därför trivsam. En promenad längs krönet av de murar som omger halvön Parador Conde do Gondomar vid hamninloppet ger både motion och tillgång till vackra vyer över staden, viken och Isla Cies som ligger rakt norr om Baiona.

Hamnen i Baiona

Halvön Parador Conde do Gondomar i Baiona

Nina på muren runt halvön Parador Conde do Gondomar

Promenad på muren med Islas Cies i bakgrunden

Vi lämnar Baiona efter att ha legat för ankar den sista natten

Då man rör sig i denna del av Galicien kan man inte låta bli att lägga märke till stoltheten över det vin som produceras i trakterna, Ribeirovinerna. Störst genomslag har de vita viner som produceras av bland annat Albarino- och Treixaduradruvorna fått. Tack vare 1900 soltimmar per år är förutsättningarna för vinodlingen ypperliga.


One Comment on “De spanska ”riorna” / Rías Baixas”

  1. Mona W Lindberg skriver:

    Fantastiskt fina trakter! Spännande fiskebyar. Tips för en resa till Spanien!.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.