Portugal – Bem vindo! / Welcome to Portugal

27 augusti – 11 september Baiona – Viana do Castelo – Porto (Leixoes) – Figueira da Foz – Nazaré – Lissabon (Cascais)

Navigating southwards along the portuguese coast trying to avoid fish pots despite the coastal fog north of Lisbon. Formation of flotilla of boats and crews that will stay in Lagos or nearby Algarve marinas during the winter.

Leaving Spain for Portugal

Då vi lämnade Baiona fick vi lov att styra ut till havs på sydvästlig kurs för att få den lätta nordliga vinden att fylla seglen. Det gav oss två fördelar. Dels fick vi sällskap av ett gäng delfiner då vi kommit en bit från kusten. Dels fick vi en härlig fartfylld segling in mot vår första portugisiska hamn – Viana do Castelo – då solvinden vaknat på eftermiddagen.

Svantes första försök som delfinfotograf utföll inte så väl

Väl i hamn tog vi ”funicular” (bergbana) upp till Basílica de Santa Luzia som byggts i början av 1900-talet med tydlig inspiration av basilikan Sacre Coeur i Montmartre i Paris. Från sin höga position vakar basilikan över hela staden och floddalen och ger besökaren en fantastisk utsikt över dessa. Efter vandringen tillbaka på vindlande vägar och ett otal trappsteg fick vi fin belöning i form av vitlöksgrillade gambas och levande saxofonmusik på restaurang Viano do Mar.

Basílica de Santa Luzia i Viana do Castelo

Utsikt från basilikan med kvällssol över Viana do Castelo och mynningen till Rio Lima

Härlig jazz i Viano do Castelo

Gränd i Viana do Castelo med basilikan i bakgrunden

Fiskehamnen i Viana do Castelo

Den flotta öppningsbara gångbron vid inloppet till marinan i Viana do Castelo

Följande dag blev en skön vilosöndag, som fick ett annorlunda slut då Svante fick telefonsamtal om att hans mamma i Finland tagits in på sjukhus för akut hjärninfarkt. Nästa dag seglade vi i sporrsträck till Leixoes med stor marina och närhet till Porto flygplats. Med hjälp av en fantastiskt tjänstvillig resebyrå (som vi hittade just före stängningsdags) fick Svante en biljett till Finnairs direktflyg Lissabon-Helsingfors följande morgon. Eftersom anslutningsflyget från Porto gick redan samma kväll blev tiden för packning 30 minuter innan den av resebyrån beställda taxin dök upp i marinan. Fantastisk service!

Leixoes

Leixoes är en trygg och väl skyddad marina, men ingen höjdarhamn för den som blir lämnad ensam kvar för en vecka. Följderna av en olycka för några år sedan vid oljeraffineriet som ligger några kilometer norr om hamnen syns alltjämt tydligt i hamnen. Efter en tid blir allt helt enkelt besudlat med olja – linor, elsladdar, vattenslangar, skor… Fördelen med hamnen var att flera båtar och besättningar i den skara som ska övervintra i Lagos eller andra ställen på Algarvekusten var på plats. Det betydde att Nina hade gott om sällskap i hamnen och på utfärder till Porto, som ligger på bekvämt cykelavstånd. Då Svante kom tillbaka efter en vecka i Finland, där läget för hans mamma stabiliserats, var Nina fullfjädrad portokännare som kunde guida Svante genom staden med besök i olika portvinshus etc.

Kajpromenaden Cais de Estiva i Porto

Den välkända bron och båtarna med vilka portvinet transporterades

Den gamla stadsdelen i Porto norr om Rio Dourofloden

Järnvägsstationen i Porto från början av 1900-talet är dekorerad med 20.000 målade kakel

Den gamla stadsdelen i Porto

Vi var på guidad tur och portvinsprovning hos den äldsta portvinstillverkaren Croft...

... men vi tyckte att Sandemans vita portvin var godare!

En god avslutning på en trevlig dag i Porto

Alla pilotböcker varnar för de talrika fiskebragderna utanför den portugisiska kusten. Men de säger inte vad man ska göra för att undvika dem. För flaggor och flöten som markerar nät och fångstburar finns överallt. Nära kusten och långt ute, vid hamninlopp och på områden där fiskeri och ankring är förbjudna. Då vädret är vackert kan man försöka undvika att segla rakt över flaggor och flöten. Men i mörker, dimma eller grov sjögång får man förlita sig på sin goda tur.

Exemplarisk utmärkning

Något bristfällig...

Då vi gick från Figueira da Foz fick vi stifta vår första bekantskap med den täta dimma som ofta ligger över kust och hav 60 sjömil norr och söder om Lissabon. Vi seglade in i dimman ett par sjömil efter att vi i strålande solsken lämnat hamnen och fick sedan finna oss i att segla i dimma och stor dyning hela dagen. De facto låg dimman kvar ända till följande dag. Ibland kan denna dimma hemsöka trakten för många dagar i sträck.

På väg ut förbi vågbrytaren i Figueira da Foz

In i dimman

Ända sedan Holland har vi vid upprepade tillfällen stött på båtar och besättningar som liksom vi ska ligga i Lagos eller andra närbelägna hamnar under vintern. Från La Coruna framåt har skaran förtätats till något av en liten eskader som går från hamn till hamn med smärre avvikelser från huvudklungan. Det är bland annat svenska, norska, tyska och holländska båtar. Häromdagen var det nordiska inslaget nästan dominerande i den lilla gästhamnen i Nazaré med tre svenska, två norska och en finsk båt på plats.

En del av det nordiska gänget i Nazaré

Som hamnvärdar i Nazaré fungerar det engelska paret Sally och Mike Hadley, som kan ge goda tips då det gäller segling i Portugal, Spanien och Medelhavet. Då man inser att man kan klarera in och ut och betala sin hamnavgift 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan i denna hamn, förstår man varför portugiserna har en del att göra innan landets ekonomi är i EU-trim. Inte nog med att det satt en polisman på jour då vi vid midnatt kom till den lilla vaktburen för att betala för oss. Strax dök det upp en sjöpolis till och sedan ännu en som hämtade nattamat till den jourhavande! Hamnen i Nazaré är visserligen en allvädershamn som samlar en del av den lokala fiskeflottan, men visst kunde det räcka med service låt säga kl. 8-20.

Captain Hadley i Nazaré

Från Nazaré är det drygt 40 sjömil till Cascais, en fashionabel badort utanför Lissabon vid mynningen av floden Tejo. Halva denna färd gick återigen i dimma, andra halvan i strålande sol. Ironiskt nog var det strålande sol då vi kolliderade med någonting i vattnet. Vi vände om och fick syn på något som liknade ett rör eller en stång med kraftig beväxning som flöt i upprätt läge. Men en plåtbåt ska ju tåla ett och annat…

Strandpromenaden i Cascais

Volvo Ocean Race projektet "Abu Dhabi" 2011-2012 har sitt träningsläger i marinan i Cascais


One Comment on “Portugal – Bem vindo! / Welcome to Portugal”

  1. Jarmo Juntumaa skriver:

    Tervehdys! Upeita ovat kuvat. Ja aivan selvästi huomaa, että sumuakin kannattaa kuvata – siinä on tunnelmaa. Nuo vanhan kaupungin talot Portugalissa ovat kuin monista pikkutaloista yhteenliimattuja kerrostaloja. Ja kyllä tuon matkan eri vaiheista voi päätellä, että on jotakin elämääkin vaikeampaa – ja siten myös hienompaa! Elämyksellistä matkaa!! – Itse lähden huomenna Tytin kanssa Namibiaan kahdeksi viikoksi.
    terveisin Jarmo


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.